Hem » Dixit » Madonnan ut, Maozedong in

Madonnan ut, Maozedong in

Före detta italienska statsministern Silvio Berlusconi är nu också före detta Milan-ägare. Hans Fininvest har sålt klubben för 740 miljoner euro till kommunisterna. Mer exakt till en fond som ytterst kontrolleras av kinesiska regeringen. Den leds förvisso av kommunister som lever på stor fot. Men det får man inte knysta om. Transparens och yttrandefrihet är inte deras grej.   

En lätt ironi vilar över hela affären. Berlusconi har ett imponerande track record som hetsätare av kommunister.  Alla som varit kritiska mot honom eller krävt – att hans affärer skulle skötas och bokföras med viss hänsyn till bokföringsregler och med ett minimum av affärsetik – har stämplats som kommunister. Hela den italienska domarkåren är enligt honom kommunister som bara har varit ute efter honom. Till och med den ansedda konservativa tidningen The Economists journalister kallade han för kommunister.
Hans skämtlynne låg och ligger på en riskabelt låg nivå för en statsminister. Hans klavertramp har varit legio. Handen på hjärtat så är han inte riktigt det stoff som riktiga statsmän eller statskvinnor byggs av.

Men kommunister med pengar har han uppenbarligen inget emot att göra affärer med. Berlusconi är en pragmatiker som gillar calcio, cash och chicks. En grabb bland grabbarna som kom till makten  i Italien i spetsen för ett nytt parti som heter Heja Italien (Forza Italia) som han fortfarande leder. Han var själv partiets politiska budskap paketerad som en selfmade affärsman som skulle sköta finanserna galant och som inte tillhörde den den korrupta politiska eliten. Trump och hans gäng försöker sig på det konststycket upphöjt i kubik.

Hur det gick? Inget vidare. Berlusconi visade sig ironiskt nog var än mer förfaren i det gängse politiska spelet än det gamla gardet. Marknaden fick dock så småningom nog och Berlusconi tvingades bort. Inför hotet om en statskonkurs. Men det ska sägas att han hade bra segdragningsförmåga och stryktålighet i alla uppförsbackar i form av kvinnoaffärer, politiskt mygel, oräkneliga rättsprocesser och diverse klavertramp. Det blev inte mycket tid över för att regera. Och synar man hans förflutna är det svårt att spåra varifrån hans pengar kommer ifrån.

deBerlusconi är precis som den blivande amerikanske presidenten Trump polare med Putin. Den ryske kleptokraten skänkte Berlusconi en dubbelbädd för ståndsmässig erotik. Putins dubbelbädd blev ett stående skämt i Italien. En rymlig bädd som present var verkligen ett gulligt politiskt drag liksom hans skarpsinniga och tankedigra försvar för den italienska kollegan i blåsväder för sin bunga-bunga-livsstil. Berlusconi, menade Putin, hade inte haft några problem om han varit bög. Det dekadenta och vekliga Väst tål inte riktiga karlar.  Underförstått som han och Silvio.
Om Trump sköter sina kort rätt kanske han också får en gyllene dubbelsäng från Putin och statlig pension från den ryska säkerhetstjänsten.

Milan är nu kinesiskt. Liksom Inter där det kinesiska konglomeratet Suning Commerce Group nyligen tog över som majoritetsägare.  En stor och vidrig kommunistisk diktatur har alltså förvärvat Milans två stora lag. Alla milanobor och andra italienare är säkert överförtjusta över detta faktum. Det ryktas om att Derby della Madonnina ska döpas om till Derby del Maozedong.
Kan det bli bättre i globaliseringens tid?

Dixie Ericson är kulturskribent 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree