Hem » Resor » Tyskland: Frankfurt am Main

Tyskland: Frankfurt am Main

Frankfurt am Main – Tysklands femte stad – brukar ibland lite nedlåtande kallas ”Bankfurt”… Men här kan man göra mer än byta flight på Europas största flygplats.

Inte minst alla museer gör Frankfurt till en betydande kulturstad; enbart stans konstmuseer lockar årligen två miljoner besökare.

Städel museum

Städel museum

Frankfurt am Main – som inklusive förstäder har 3,5 miljoner invånare och som breder ut sig både norr och söder om floden Mainz – är alltsedan medeltiden en av Tysklands viktigaste handelsstäder. Och nog märker man att stan alltjämt är ett handelscentrum:

Frankfurt ståtar med en skyline à la Manhattan, alldeles vid stranden av Mainz. En skämtare sa: “Mainzhattan”. En av skyskraporna, byggd av Commerzbank, lär vara Europas högsta.

Apropå handelsstad: I Frankfurt har arrangerats mässor ända sedan 1200-talet. Bland nutida mässor är bokmässan och bilmässan bland de mest kända. När jag själv anländer till stan, en junidag 2016, pågår en stor korvmässa.

Effekterna av denna korvmässa är tydliga. Inte så att jag ser korv en enda korv eller en enda gång känner lukten av korv – men att det pågår något stort märks inom hotellnäringen. Det är nästintill hopplöst att hitta ett ledigt rum på något centralt beläget hotell.

Är korvmässan så stor att stans hela hotellkapacitet inte räcker till? Så verkar det. Till slut hittar jag ett enkelt hotell nära centralstationen. Där kostar enkelrummen normalt 70 euro – men på grund av korvmässan har priset nu gått upp till det dubbla. “En krämarstad”, tänker jag förbittrat.

Bilden förstärks när mannen på turistbyrån beklagande konstaterar att det inte finns en enda konsert med klassisk musik denna kväll. Operan, konserthuset – ingen har något… Uppgivet slår han ut med armarna.

Är det korvmässan som nu dirigerar även stans kulturliv? undrar jag försynt.

Men plötsligt grips tjänstemannen av ny energi. Efter att ivrigt ha spanat igenom både foldrar och sajter har han tydligen hittat något. Han skiner upp: Det bjuds på “barockmaraton” på musikhögskolan ikväll! Jag tar en spårvagn dit. Elever till en celloprofessor framträder , en efter en, i skolans aula. Några har med sig vin i plastmuggar; en mugg säljs för 10 kronor glaset, utanför i foajén.

Musiken är inte oäven – men jag tänker i mitt stilla sinne att nästa gång jag kommer till Frankfurt ska jag undvika tiden för korvmässan.

För egentligen är Frankfurt en vital kulturstad. Det har jag ju hört från många håll. Och bilden av kulturstad förstärks rejält nästa dag. Först besöker jag kulturredaktionen på Frankfurter Allgemeine Zeitung – en av Europas mest prestigeladdade dagstidningar och med kultursidor som skåpar ut de flesta konkurrenters. Sedan beger jag mig till den så kallade Museumsufer – Museumsstranden – längs Mainz norra strandlinje. Där finns 13 museer på rad – och här brukar vimla av människor om helgerna.

Men nu är det vardag och ganska ödsligt. Var är alla människor? Förmodligen på korvmässan.

Jag passerar ”Museet för kommunikation” och ett arkitekturmuseum. Eftersom jag inte har obegränsat med tid går jag på autopilot fram till målet: Städel – ett av Europas främsta konstmuseer, har jag läst.

Och visst blir man gripen och inspirerad av detta storslagna museum, invigt 1878. Särskilt bottenvåningen med samtida, experimentell konst ger en skjuts åt sinnet. Även det vidsträckta våningsplanet med impressionister är högklassigt.

Tyvärr hinner jag inte besöka mer än ett av det 60-tal museer som tryfferar Frankfurts kulturliv. Jag är inbokad på en båttur och beger mig till en kaj på södra sidan floden. En knapp timmes färd med stans skyline i s.a.s. grodperspektiv och därefter utblickar över industriområden som delvis görs om till lyxiga bostadsområden – es ist spannend…

Frankfurt bombades under slutet av kriget, och mer än 2 000 byggnader i den medeltida stadskärnan, Römer, jämnades med marken. En del har återuppbyggts, såsom Goethes födelsehus från 1600-talet och stans rådhus från 1400-talet. Känslan av kulisser går det likväl inte att komma ifrån.

Tiden hastar – jag måste bege mig mot flygplatsen – men kanske får jag i framtiden en ny möjlighet att djupdyka i stans kulturliv – bara det nu inte dyker upp en oväntad köttmässa som ska komplettera korvmässan.

Men om ingen mässa lägger sordin på kulturlivet: då ska jag gå på konsert på Alte Oper, invigt 1880 (återinvigt 1981 efter återuppbyggnad), och kanske hinna se en operaföreställning i Schauspielhaus… Med mera. Vad som helst vill jag uppleva – bara inte någon korvmässa.

Björn Gustavsson

Fotnot: Mer information på www.frankfurt-tourismus.de

 

 

 

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree