Hem » Krönika » Mer av Sara Lidman!

Mer av Sara Lidman!

sara_lidman_001Bära Mistel är Sara Lidmans fjärde roman.  Den känns som en  modern roman trots att den gavs ut redan 1960. Sara Lidman räknas till en av våra stora språkkonstnärer i svensk litteratur. Hon var känd för att väva in den obegripliga västerbottniska dialekten i det vardagliga svenska språket i sina böcker. Jag har tidigare bara noterat hennes namn i bokhyllorna och gått raskt förbi. Att jag började läsa  hennes böcker beror på att jag har ett favoritprogram på tv där de kom att tala om Sara Lidmans debutroman Tjärdalen. Det gjorde mig nyfiken och jag fick tag på två av hennes böcker, Hjortronlandet och Bära Mistel.

Bära Mistel handlar om den duktiga affärskvinnan och dragspelsdrottningen Linda Ståhl och den egocentriska homosexuella musikern Björn Ceder. Den förälskade Linda blir besatt av Björn. Trots att hon vet att hon aldrig kan få honom kroppsligt kan hon ändå inte låta bli att hoppas. Bara att få känna hans värme genom skjorttyget när de sitter bredvid varandra på tåget får henne att bli lycklig.  Den förälskade Linda Ståhl gör allt för Björn Ceder trots att han hellre skänker sin kärlek och uppmärksamhet till de pojkar som väntar tålmodigt på honom. Pojkar som han sedan lämnar helt kallt för nya bekantskaper.

De far land och riket runt på sina sommarturnéer. Hon lämnar både sina barn och sin affärsrörelse under somrarna. Trots att hon blir förnedrad varje gång det står en pojke och väntar i ett hörn på honom  fortsätter hon att följa med på turnéerna runt i Sverige. Det är hon som ser till att allt fungerar. Utan henne skulle det bli kaos. Enligt Björn Ceder ska han slippa det ”världsliga” som att befattas med biljettpojkarna och så vidare utan det får Linda ta hand om. För det är han som är den ”store” musikern.

Under läsningen blir jag både frustrerad och arg över rollfördelningarna och hans makt över henne. Det är en bok som man inte bara rusar igenom utan den får en verkligen att grubbla. Dessutom tycker jag att Sara Lidman har ett fantastiskt språk även om hon inte skriver på västerbottniska i den här romanen.

Jag kunde inte släppa boken utan läste den på kort tid. Det är en bok som får min fantasi att gå igång när det gäller till exempel de platser som Linda och Björn kommer till. Bara namnen på orterna får en att fundera. Sara Lidman har verkligen lyckats beskriva kärlek, sexualitet och de personliga karaktärerna på ett vardagligt men ändå spännande sätt.  Det är en bok som biter sig fast i minnet. Det kommer absolut bli fler av Sara Lidmans böcker i vinter.

Maria Holmberg

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2018 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree