Hem » Dixit » Alla dessa osnygga män

Alla dessa osnygga män

Om kvinnorna kunde se vad som döljs under männens hud, skulle åsynen av dem orsaka endast spyor. Om vi vägrar att röra träck också med fingertoppen, hur kan vi då åtrå att omfamna en man, denna varelse av träck.
Män  är ”gift”, ”ormar”, ”ondska”, ”svaghet” kyrkohistoriskt sett  Det är bara enstaka män som duger och då ska de vara Svendomar med stort S.  Ja, ända från fosterstadiet är mannen mindervärdig. En defekt våldsbenägen, osnygg och lysten varelse att se upp med och tukta. Män är odjur och frestare kort och gott.

Jag har tagit mig friheten att leka lite med historien. Jag har bytt polarisering i en utsaga av helgonet och kyrkofadern Odo av Clunys som visar på hans kvinnosyn. Det går bra att ersätta ”män” med ”kvinnor”, om nu någon blir för upprörd , så är vi  vid det gamla  vanliga skamliga. Leken bygger på den italienska författaren och feministen Dacia Marainis brevroman Chiara d’Assisi: Elogio della disobbedienza (Klara av Assisi : lovord till olydnaden).
Maraini har i samband med arbetet med romanen sökt efter någon form av enhetlig kvinnosyn hos kyrkofäderna. Men inte lyckats med det i denna anhopning av kränkande tolkningar,  föraktfulla definitioner, rent förtal, skymfer, illvilja, misstänksamhet. Det manliga snacket i omklädningsrummet, Mr Trumps försvar,  har djupa historiska rötter. Och det är heller inget lyft ens i hans kvinnoförakt.

Mr Trump är ingen genreförnyare i  konsten att uppvakta en kvinna utan den gamla vanliga kvinnoföraktaren och tafsaren om än i en uppdaterad lyxförpackning. Den kan dock inte dölja den vulgära snuskgubben under ytan. Vår gamla skald Georg Stiernhielm sammanfattar perfekt plutokratens fulimage på kärv gammalsvenska i sin dikt Hercules: Tänck hwad et osnygt Diur, en gammal, och dygde-lös Man är.

Dixie Ericson  är kulturskribent

Fotnot: Mer om Dacia Maraini  finns att läsa på Kulturdelen, sök på Kvinnan som träck.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree