Hem » Fokus » Lisa Batiashvili – violinist

Lisa Batiashvili – violinist

lisabatiashvili_foto-sammyhartEn av de senaste årens mest omskrivna unga violinister, Lisa Batiashvili, framträdde i slutet av oktober på konserthuset i Stockholm som solist i Anders Hillborgs andra violinkonsert – som härmed fick sin urpremiär.

Lisa Batiashvili är uppvuxen i Georgien men bor numera i München. En stor del av sin tid är hon numera på resande fot. Innevarande säsong ska hon framträda med exempelvis Berlinerfilharmonikerna, London Philharmonic Orchestra, Ton-Halle Orchester i Zürich, Orchestre de Paris (med Paavo Järvi som dirigent), London Symphony Orchestra (Daniel Harding) och med New York Philharmonic. Härutöver ska hon spela på Wigmore Hall, i Musikverein i Wien och i Tonhalle i Zürich… Därefter väntar Staatskapelle Dresden, Bayerischen Rundfunk, Chamber Orchestra of Europe, The Philadelphia Orchestra, Boston Symphony Orchestra, Staatskapelle Berlin (med Daniel Barenboim som dirigent), New York Philhamonic (Alan Gilbert)…

Lisa Batiashvilis framgångar är onekligen sensationella, Hon spelar in exklusivt för Deutsche Grammophon. Förra spelåret var hon New York-filharmonikernas artist-in-residence. I USA utsågs hon 2015 till “Musical America’s Instrumentalist of the Year”.

Efter Stockholmskonserten får jag möjlighet att prata med henne i telefon. Hon berättar om sin förtjusning i både Anders Hillborg och Magnus Lindberg (som också skrivit musik till henne). Hon berättar hur det gick till första gången mötte dessa tonsättare. Hon understryker också hur förtjust hon är i Sverige – som var det första land utanför järnridån hon fick möjlighet att besöka.

När hon nu i oktober besökte Stockholm fanns tid för bara några enstaka timmars repetition med Stockholmsfilharmonikerna innan det var konsertdags och Sakari Oramo tog emot publikens applåder. Lisa Batiashvili strör lovord över Stockholmsfilharmonikerna, som hon spelat med även tidigare.

– De utstrålar en så otroligt positiv energi! Orkestern är briljant, och de kan verkligen förmedla Hillbergs speciella sound.

Lisa Batiashvili tycker om Anders Hillborgs nya violinkonsert inte minst för att den lämnar stort utrymme för henne som solist.

-Här har jag stort utrymme att skapa en egen ton, och inte minst att lyfta fram den berättelse som faktiskt finns här, mitt bland alla referenser till alltifrån Bach och rockmusik. Det är en på flera sätt rolig komposition. Men framför allt uppskattar jag friheten i solostämman: jag har velat försöka berätta denna musik. Just detta att binda ihop musik, så att säga berätta den, är viktigt för mig.

Björn Gustavsson

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree