Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Lux med Emilia Amper

CD: Lux med Emilia Amper

emilia-amperEmilia Amper: Lux (BIS /Naxos). Speltid: 60’20.

Emilia Amper (nyckelharpa, sång), Bridget Marsden (violin), Emma Ahlberg Ek (femsträngad violin), Anders Löfberg (cello, kör), Olle Linder (kontrabas, kör), Dan Svensson (slagverk, sång), Fredrik Gille (slagverk)

Betyg:

betyg-4

Releasedatum: 10 november 2016

Det tycks onekligen som om nyckelharpan lever och har hälsan. Detta är det tredje albumet som jag på kort tid får i min hand där instrumentet har en framträdande roll. På Vårdroppar lät Erik Rydvall och Olav Luksengård Mjelva nyckelharpa och hardingfela mötas i svensk och norsk folkmusik, och på Twenty kan vi höra Johan Hedins nyckelharpa i gruppen Bazar Blå. Nu är det dags för Emilia Amper (f.ö. elev till Hedin), som rent av kan titulera sig världsmästare på nyckelharpa, och hennes nya album Lux. Det bjuder på såväl traditionella låtar som nykomponerade. I några fall har hon även skrivit texter som hon själv sjunger. Men det är inte där styrkan ligger, snarare tvärtom: ”Ljus i mörkrets tid” och ”Elden” hoppar jag gärna över. Den ordlösa sången i titellåten ”Lux” är klart bättre.

emilia-harpa_a_foto-henrikpeel_5415

Fotograf: Henrik Peel.

Ampers koncept befinner sig någonstans mellan Rydvall & Mjelva och Bazar Blå men med dragning åt de senare. Det innebär att det rör sig om folkmusik som gärna närmar sig vad man brukar kalla världsmusik. Trummisen Fredrik Gille medverkar för övrigt på båda albumen. Arrangemangen bjuder kanske inte på så många överraskningar, men de fungerar bra och är ofta medryckande, även om det någon gång snurrar på lite väl motståndslöst. Att Amper är en fena på nyckelharpa blir inte minst tydligt i de låtar där hon spelar solo eller, som ett fall, kvartett med sig själv. Rakt igenom finns också en spelglädje som smittar av sig. Vi möter musikanter som generöst både bjuder in och bjuder upp, bjuder in att lyssna och bjuder upp till dans. Vad Amper än är, så inte är hon amper.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree