Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: The Declaration of Musical Independence med Andrew Cyrille Quartet

CD: The Declaration of Musical Independence med Andrew Cyrille Quartet

Andrew Cyrille Quartet: The Declaration of Musical Independence (ECM/Naxos). Speltid: 45’36.
Andrew Cyrille (trummor, slagverk), Bill Frisell (gitarr), Richard Teitelbaum (synthesizer, piano), Ben Street (kontrabas)

Betyg:

Det börjar som en ensam trumslagarpojke som försiktigt värmer upp inför en drabbning. Men snart ändras stämningen och Bill Frisell kommer in och lägger sina karaktäristiska gitarrackord över Richard Teitelbaums synth. Det är trumslagarveteranen Andrew Cyrille som gett namn åt kvartetten, men det är Frisell som dominerar som kompositör. Dessutom är det roligt att åter höra honom i ett mer avantgardistiskt sammanhang. Musiker som John Zorn och som här Cyrille tycks locka fram det bästa hos honom. Men kvartettens sound präglas i lika hög grad av Richard Teitelbaums synth och piano, och självklart ger Ben Streets bas det hela en plattform att stå på. Det kan vara stökigt och brötigt ibland, men på ett liksom stämningsfullt och nästan diskret sätt.

Andrew Cyrille (foto: Shawn Brackbill Brooklyn, NY)

The Declaration of Musical Independence lyder den lite kaxiga albumtiteln, och det är inte helt enkelt att genrebestämma musiken. Den rör sig mellan friform och, som i Frisells mycket vackra “Kaddish”, melodisk skönhet. Och inbillar jag mig bara, eller rymmer möjligen “Dazzling” en liten rytmisk hälsning till Edgar Varèses och hans “Ionisation”? Inte helt opassande i så fall. Frisell och Teitelbaum målar atmosfäriska ljudlandskap, ibland med drag av ambient. Men inne i dessa landskap får Cyrilles trumspel det att myllra av fascinerande och oförutsägbart liv.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree