Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Rising Grace med Wolfgang Muthspiel

CD: Rising Grace med Wolfgang Muthspiel

Wolfgang Muthspiel: Rising Grace (ECM/Naxos). Speltid: 68´39.

Wolfgang Muthspiel (gitarr), Brad Mehldau (piano), Ambrose Akinmusire (trumpet), Larry Grenadier (kontrabas) och Brian Blade (trummor)

Betyg:

 

Driftwood kallade den österrikiske gitarristen Wolfgang Muthspiel sitt debut-album på ECM. Vid sin sida hade han då basisten Larry Grenadier och trummisen Brian Blade. Grenadier har arbetat en hel del med pianisten Brad Mehldau, så det är inte så förvånande att även han dyker upp när Muthspeil släpper sitt andra ECM-album: Rising Grace. Dessutom har han plockat in trumpetaren Ambrose Akinmusire. Annars är konceptet sig rätt likt. Det handlar om atmosfärisk, lite nebulös jazz som skapar akustiska landskap att försjunka i – även om det händer att dessa bryts av brötigare partier och trumpeten skapar oro i den annars lite loja och mjukfina stämningen. Men inte för mycket. Man kan också glädja sig åt fem fina instrumentalister, även om Muthspiel inte är en gitarrist som likt Bill Frisell lyckas underteckna vartenda ackord med sin egen signatur. Det är en snygg produktion, men musiken har en tendens att driva förbi utan att lämna några mer avgörande intryck.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

Kulturbloggen

 • Stadra Teater sommaren 2017

  Sommaren är här, och till sommaren hör sommarföreställningarna, de där som gärna äger rum en bit utanför städerna – som […]

 • Film om Cecilia Jansson

  På Stockholms filmfestival blir det världspremiär för dokumentärfilmen Kobbar. En av huvudpersonerna i filmen är konstnären Cecilia Jansson. Filmen är […]

 • Dumheten – fritt och jazzigt vemod nu på skiva

  Redan innan man har hört musiken får pressreleasetexten en att tänka ”här är det några som är lite annorlunda”. I dagens enorma djungel av band som tokpromotar sig själva genom alla fora och medier som finns, är det inte lätt att sticka ut. Men hur man kan inte fastna för ett band som säger att de tycker om att jag är lite dum, inleder sin debutskiva med ett improviserat saxofonparti och dessutom har mage att skippa trummor och bas i sättningen? Kulturdelen träffar Dumhetens saxofonist Erika Lindholm och pratar om att våga vara lite avig.

Facebook

© 2017 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree