Hem » Resor » Sverige: Göteborg

Sverige: Göteborg

En weekendresa till Göteborg är alltid lika trevlig. Själv provade jag MTR:s nya expresståg Stockholm—Göteborg; en linje som har mycket bättre punktlighet än SJ-tågen och som dessutom, i 1 klass, kan erbjuda resa inklusive måltidsservering vid borden. Rekommenderas!

Göteborg är en stad präglad av närheten till havet. Att komma hit i början av mars och strosa runt i parker där gräsmattorna redan är gröna och där tulpaner och påskliljor blommor ger många skönhetssyner. Lägg därtill ljudet av måsar och den där typiska göteborgshumorn som man överallt kan snappa upp – eller de där typiska ”de ä la gött-”replikerna – eller som när grönsakshandlarna utanför Salutorget säger ”Är det bra så, darling?” till sina kunder.

Börja gärna med ett besök i Stadsmuseet, inrymt i legendariska Ostindiska kompaniet. Här gestaltas den fascinerande historien om hur nederländska stadsbyggare byggde denna stad, till stor del efter samma mönster som exempelvis Amsterdam. Och faktiskt kan man än i dag runtom i centrum, i synnerhet längs kvarvarande kanaler och i den långsträckta kvartersformen, ana likheter med exempelvis Amsterdam.

Göteborg, där invånarantalet nu närmar sig 600 000, har mycket att bjuda. Här finns, för att tala faktaspråk: 20 museer, 3 saluhallar, 263 spårvagnar, 12 spårvägslinjer, 81 mil cykelbanor, 50 000 studenter. Här finns Trädgårdsföreningen (en av landets äldsta offentliga parker, från 1842), Slottsskogen och Botaniska trädgården (en av Europas mest ansedda).

Kulturlivet är vitalt. Folkteatern, Stadsteatern, Stora teatern, Operan nere vid hamnen, Konserthuset (med Göteborgssymfonikerna och en akustik som få konserthallar i Sverige kan erbjuda), Göteborgs konstmuseum vid Götaplatsen – och därtill fria teatergrupper och nya konstmuseer som exempelvis Röda sten konsthall i brutalvackra lokaler: ett pannhus från 1940. Göteborgs Tate modern!

Lägg därtill Liseberg (en av Sveriges största turistattraktioner med årligen tre miljoner besökare), 7-våningarsmuseet Universum som kombinerar teknik och äventyr, världskulturmuseet, möjligheten att ta spårvagn ut till havet och därifrån lätt fortsätta med reguljärbåtar till kringliggande öar med typisk bohusnatur… Möjligheterna och lockelserna är många.

Och ständigt gör man nyupptäckter… Själv fascinerades jag nu av hur oerhört charmigt gamla Haga har blivit. Huvudgatan har blivit Göteborgs motsvarighet till Londons Portobello road, med ett myller av antikaffärer och mysiga caféer – och roligt också att det förut rivningshotade badhuset i Haga nu återuppstått i sin forna glans (minst lika vackert som Sturebadet och Centralbadet i Stockholm). 7:ans ölhall vid Kungstorget: ett av Sveriges få kvarvarande ölkaféer. Att titta in där är som att återvända till 70-talets ölkaféer på Södermalm, innan stadsdelen blev hipp och arbetarna försvunnit. Roligt också att besöka ”Språkcaféet” – passande beläget vid Esperantoplatsen och där mångkultur av alla de slag premieras och där man arrangerar konversationssammankomster där olika språk pratas och tränas.

Många spännande caféer och restauranger har på senare år tillkommit – samtidigt som klassiker som Kometen (med underbar 30-talsatmosfär) ännu lever vidare (faktiskt en göteborgsk motsvarighet till Stockholms Prinsen).

Var ska man bo? Prova gärna Scandic-hotellet Rubinen, perfekt beläget nära Götaplatsen. Svensk standard spetsat med lite trendig designhotell-känsla. Och bland det bästa: en takbar med urban känsla och vidsträckt utsikt över hela Göteborg.

Björn Gustavsson

TIPS: Köp gärna Göteborgskortet, som ger fria resor och fri entré på mängder av museer men också på Liserberg. Läs mer Göteborg på officiella besöksguiden www.goteborg.com

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree