Hem » Dixit » De jävla kausalsambanden

De jävla kausalsambanden

En man från långtbortistan kapar en bryggarbil en aprilfredag och kör 570 meter längs en shoppinggata i en europeisk huvudstad och dödar fyra och skadar femton människor.
Ett meningslöst vansinnesdåd? Eller en genomtänkt ideologisk akt att skada och störa ett Gudi misshagligt mammon-samhällssystem? Det är här i de inre kausalsambanden som jag går vill och hamnar i ett existentiellt och filosofiskt ödeland. Jag misstänker – efter en lång inre kamp att försöka att skapa mening i den mänskliga existensen – att jag är konstitutionellt oförmögen att tro på något: Att verkligen tro på en God Gud, Korset, Klasskampen, Kalifatet, Syndafallet, Hammaren och Skäran eller Marknaden, Konungen, Fosterlandet, Den Svenska Modellen eller något som helst Historiskt Uppdrag.
All metafysik blir till folklore eller pekoral för mig. Däri är jag för många en osympatisk och rent av en moralisk slappsvans. Tiden kräver ställningstaganden och starka män. Jag vet blott vad jag inte är och vad jag inte vill.
Förvisso kan illdådet sättas in i ett större europeiskt mönster, i den våg av fordonsvåld som drabbat oskyldiga människor i europeiska metropoler. Gud-vill-det-signalen tycks i dessa fall kommit från Is eller Kalifatet vad jag förstår.
Men har man därmed förklarat något?
Dixie Ericson är kulturskribent

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

Kulturbloggen

 • Stadra Teater sommaren 2017

  Sommaren är här, och till sommaren hör sommarföreställningarna, de där som gärna äger rum en bit utanför städerna – som […]

 • Film om Cecilia Jansson

  På Stockholms filmfestival blir det världspremiär för dokumentärfilmen Kobbar. En av huvudpersonerna i filmen är konstnären Cecilia Jansson. Filmen är […]

 • Dumheten – fritt och jazzigt vemod nu på skiva

  Redan innan man har hört musiken får pressreleasetexten en att tänka ”här är det några som är lite annorlunda”. I dagens enorma djungel av band som tokpromotar sig själva genom alla fora och medier som finns, är det inte lätt att sticka ut. Men hur man kan inte fastna för ett band som säger att de tycker om att jag är lite dum, inleder sin debutskiva med ett improviserat saxofonparti och dessutom har mage att skippa trummor och bas i sättningen? Kulturdelen träffar Dumhetens saxofonist Erika Lindholm och pratar om att våga vara lite avig.

Facebook

© 2017 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree