Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Nya album med Youn Sun Nah och Ulf Wakenius

CD: Nya album med Youn Sun Nah och Ulf Wakenius

Youn Sun Nah: She Moves On (ACT/Naxos). Speltid: 50’46.
Youn Sun Nah (sang, kalimba), Jamie Saft (piano, hammonorgel, Fender Rhodes etc.), Brad Jones (kontrabas), Dan Rieser (trummor), Marc Ribot (elektrisk och akustisk gitarr)

Betyg:

 

Ulf & Eric Wakenius: Father and Son (ACT/Naxos). Speltid: 50’18.

Ulf Wakenius (gitarr), Eric Wakenius (gitarr, sång)

Betyg: 

 

Youn Sun Nah är född i Korea men bosatt i Paris och sjunger på engelska. Men viktigare är förstås att hon är en härlig jazzvokalist. Det visar hon med eftertryck på She Moves On, ett album som rymmer såväl mjuk, melodisk sötma som mörk, dynamisk dramatik. Etiketten jazzvokalist bör annars tas med en nypa salt. Youn Sun Nah är hemma i flera genrer, och bland låtskrivarna hittar man Lou Reed, Paul Simon, Joni Mitchell och Jimi Hendrix. Men här finns också folksånger som ”Black is the color of my true love’s hair” och ”A sailor’s life” – två ballader som hör till skivans absoluta höjdpunkter. Den senare är nästan nio minuter lång och formar sig till ett helt drama med stegrande intensitet. Men uttryckskraften kan också förenas med avskalad enkelhet som i Noel Paul Stookeys ”No Other Name”. She Moves On heter alltså skivan. Det låter hoppingivande; jag hänger mer än gärna på.

På flera tidigare album med Youn Sun Nah, men inte på detta, hittar vi Ulf Wakenius på gitarr. Men han är aktuell i alla fall, nämligen med en cd där han slagit sig ihop med sin son Eric. Jo, självklart heter plattan Father and Son. Och lika självklart spelar de Cat Stevens/Yusuf Islams låt med samma namn. Möjligen finns här även en gudfader i form av Pat Metheny, som Ulf Wakenius tidigare arbetat ihop med. För några bidrag svarar fader Wakenius, för andra till exempel Lennon & McCartney, Ennio Morricone och Esbjörn Svensson Trio. Och så får vi folksånger som ”Vem kan segla förutan vind” och ”Scarborough Fair”. Samspelet mellan far och son är på topp med ett starkt rytmiskt driv. Det är kort sagt en härlig skiva för alla som gillar akustisk gitarr i allmänhet och gitarrduos i synnerhet.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree