Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Kungen och vi med Fröken Elvis

CD: Kungen och vi med Fröken Elvis

Fröken Elvis: Kungen och vi (Fröken Records). Speltid: 25’01.

Camilla Fritzén, Maria Olsson, Lisa Bodelius, Josefin Berge, Sanna Andersson

 

Okej, det här är inte riktigt min likör – men som redan Thorild sa för över tvåhundra år sedan: var sak ska bedömas efter sin art. Och gillar man genren, så gillar man nog Fröken Elvis.

Fröken Elvis består egentligen av fem fröknar (eller om de nu är fruar när det kommer till kritan) som alla har det gemensamt att de sjunger och spelar och har en, musikaliskt, intim relation till The King. Så heter också deras senaste cd Kungen och vi. Det ska också förstås som att alla låtar inte hämtats från Elvis repertoar utan att de också bidrar med egna.

”Musik med humor, värme, lite allvar, 
och en jädra massa instrument” – säger gruppen själv. Och jo, så är det. Stilen är mer schlager än rock, men man behandlar det schlageraktiga med humor och lätt ironisk distans. Texterna av Camilla Fritzén har också en tydlig vilja att överskrida schlagern, även om de behandlar sviken kärlek och andra i sammanhanget gångbara ämnen. Men de gör det med en lite underfundig twist som till exempel ”Det regnar”. Och ”I ett land” försöker man sig inte på något mindre än att teckna en bild av Sverige från Simrishamn till Arjeplog med nedslag i Hallstavik och Askersund och Farsta. Och vad är ett land, vad är Sverige? Jo, summan av alla individer som bor där.

Här finns en glädje och energi som smittar när man går loss på gitarr, trummor, slagverk, kontrabas, klaviatur, slidegitarr, melodika och ukelele. Att det sedan inte riktigt är min grej är väl mitt problem. Men nog är speltiden anmärkningsvärt kort: totalt 25 minuter för ett fullprisalbum känns som att förflyttas till den tidiga LP:ns dagar. Men kanske även det ska ses som en hälsning till Elvis?

__________

Sten Wistrand tillhör Kulturdelens redaktion

 

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree