Hem » Fokus » Orgelbaserad trio lyser upp Örebroscenen

Orgelbaserad trio lyser upp Örebroscenen

 

Efter att ha spelat i många olika konstellationer har han lyckats förverkliga sin musikaliska vision i den orgelbaserade trion Blå Lotus.
Kulturdelen träffade musikern och låtskrivaren Fredrik Andersson under Live at Heart-festivalen, där hans nya band gjorde sitt första framträdande inför hemmapubliken.

Wiktor Nydén, Fredrik Andersson och Linus Karlsson i bandet Blå Lotus. Alexander Lindhe (foto). Örebrotrion Blå Lotus bildades för ett år sedan. Aktuella med spelning på Live at Heart (Nivå, 31/8) i Örebro och debutalbumet Tube Alloys, som är färdiginspelat. Gruppen letar efter ett bolag som vill ge ut skivan. Trion består av Fredrik Andersson (sång, orgel, klaviatur), Linus Karlsson (bas) och Wiktor Nydén (trummor).

Efter att ha fastnat för britpopvågen i åttan sökte sig Fredrik tillbaka till det som han uppfattade som popmusikens rötter. Han lånade ackordböcker på biblioteket i Kungsör och lärde sig spela Beatleslåtar på gitarr. Av Beatles lärde han sig att skriva låtar. Av The Who, som var skickligare musiker, lärde han sig att ta själva spelandet på allvar.
Skivhandlaren Molle, som drev Musikkällan i Köping, noterade tonåringens intresse för The Who och tipsade om fler band, exempelvis Deep Purple, vars åskväder av gitarrer och orglar på albumet In rock väckte intresset för hammondorglar, men ännu skulle det dröja innan han började spela det instrumentet.
Under tvåan på gymnasiet, efter att ha sommarjobbat och sparat ihop pengar till både bas och trummor, började Fredrik spela in musik på egen hand hemma i pojkrummet. Drivkraften var att skapa sådan musik som han själv ville lyssna på. För att kunna göra det insåg han att han måste bli en skicklig instrumentalist. Men det var skapandet, och inte den tekniska färdigheten, som var drivkraften.
Efter att ha framträtt på julavslutningen i tvåan tillsammans med några skolkamrater gjordes ett första trevande försök att spela i band. Efterhand började han smyga in egenhändigt komponerade hårdrockslåtar i repertoaren och under namnet Spinal Chord gjorde gruppen ett framträdande på Köpingsyran.
I Örebro, dit Fredrik flyttade för att studera på universitetets medie- och kommunikationsvetenskapliga program, spelade han inom loppet av några få år i en rad olika band inom vitt skilda genrer. Med det egna sidoprojektet Riff-kollektivet, som senare bytte namn till Jorm efter jätten i Dunderklumpen, spelade han in egenkomponerad symfonirock inspirerad av Yes och Genesis och gjorde tre konserter.
I gruppen Stratus, där han sjöng, spelade gitarr och skrev låtar som var inspirerade av både hårdrock och progg, förverkligade han för första gången sin musikaliska vision. Trion spelade in två album och framträdde runtom i Mellansverige under åren 2012–2016.
– Det var ett jävligt bra band. Och för mig personligen var det en insikt i att man ska vara så få personer som möjligt i ett band. Tre personer räcker för att föra oväsen. Hellre för få än för många. Alla har mer luft att röra sig i och alla instrument blir mer tydliga. Jag fick lära mig att arrangera en låt utan att det blir grötigt. Det gäller att vara smakfull och dynamisk. I mitt huvud hörde jag storslagna arrangemang med extra allt, men jag insåg att det ska inte vara extra allt, jag insåg att det blev grötigt och lärde mig att ta ner de tysta partierna och ta upp de höga.
I trion Blå Lotus, som bildades för ett år sedan, sjunger han, spelar orgel och skriver musik med influenser från både hårdrock och progg. Albumet Tube Alloys är färdiginspelat och Blå Lotus letar just nu efter ett bolag som vill ge ut det.
– Utmaningen för mig personligen var att spela på ett instrument som jag inte kan spela och att skapa en minst lika bra ljudbild utan gitarr. Jag visste att det gick att göra eftersom ett antal förebilder på 60- och 70-talet hade gjort det.
Samma dag som Blå Lotus skulle framträda på Live at Heart och möta Örebropubliken för första gången nåddes gruppen av beskedet att en av deras inspirationskällor, trummisen Janne Loffe Carlsson, hade avlidit. För att hylla honom valde Blå Lotus att spela en bit av Hansson & Karlssons låt Tax Free.
– Det kändes jävligt rätt att göra det. Vi är skyldiga att göra det eftersom vi är orgelbaserade och är inspirerade av Hansson & Karlsson både musikaliskt och konceptmässigt. Tax Free var den första låten vi spelade på första repet.

__________

Magnus Gustafson är journalist och litteraturvetare

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree