Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Hieroglyphen der Nacht av Valentin Silvestrov

CD: Hieroglyphen der Nacht av Valentin Silvestrov

Valentin Silvestrov: Hieroglyphen der Nacht (ECM/Naxos). Speltid: 65‘36.
Anja Lechner (cello) och Agnès Vesterman (cello)

Betyg:

Release-datum: 22 september 2017

Den 30 september kan den ukrainske tonsättaren Valentin Silvestrov fira sin 80:e födelsedag – och ECM gratulerar honom genom att presentera ett nytt album med hans musik. Denna gång är det kammarmusikern som uppmärksammas, närmare bestämt hans produktion för solocello och två celli. I ett verk tillkommer också tamtam. Det rör sig om sparsmakad och lågmäld musik, och albumets titel är verkligen talande: Hieroglyphen der Nacht (nattens hieroglyfer). Instrumenten ritar sina gåtfulla tecken i mörkret för oss att begrunda. Det är musik som försiktigt trevar sig fram och liksom uppmärksamt lyssnar till sig själv där den nästan med tvekan bryter tystnaden.

Att Silvestrov trots allt har en fot i romantiken visar han genom att låta ett verk hylla Schumann och ett annat Tjajkovskij. Vi vet ju också sedan tidigare att han inte är rädd för det melodiösa och det medvetet banala som kan gränsa till kitsch. Det är ett risktagande, men det hör till hans signum och till det som gör honom så speciell och egendomligt fascinerande.

Anja Lechner och Agnès Vesterman. Foto: Baptiste Lignel.

Att det är Anja Lechner som i första hand tar hand om dessa verk förvånar inte, och det förvånar inte heller att hon gör det med all den insikt som man kan begära. Och i Agnès Vesterman har hon hittat en samstämd vapendragare.

För den som kommer ny till Silvestrov skulle jag dock i första hand rekommendera orkesterverk som Symfoni nr 5 (Megadisc), Symfoni nr 6 (ECM), Requiem for Larissa (ECM), Metamusik (ECM) eller, om man föredrar kammarmusik, Leggiero, pesante (ECM).

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

 • Tävling: Maze Runner 3

  Var med och tävla om ett eget exemplar av Maze Runner 3: The Death Cure på Blu-ray.

  Share
 • Tävling: Downsizing

  I Downsizing blir Matt Damon nedkrymt till cirka 13 cm, men det är inte första gången Matt spelat en roll vars karaktär varit något biologiskt komplex. En gång har han exempelvis gestaltat ena delen i ett siamesiskt tvillingpar, men vad hette filmen?

  Share
 • Tävling: The Greatest Showman

  Gillar du musikaler och kabaréer? Då är detta tävlingen för dig.

  Share

© 2018 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree