Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Pelagos med Stefano Battaglia

CD: Pelagos med Stefano Battaglia

Stefano Battaglia: Pelagos (ECM/Naxos). 2 cd. Speltid: 60‘38 + 71’32.
Stefano Battaglia (piano, preparerat piano)

Betyg:

Release-datum: 15 september 2017

Klassiskt eller jazz eller både och eller något annat? Det är kanske inte så kinkigt. Stefano Battaglia gör sin egen musik och tycks inte bry sig nämnvärt om genregränserna, även om man kan säga att det tydligare drar åt jazz när han arbetar med sin trio på album som River Anyder och Songways (båda ECM) medan ett album som Re: Pasolini mer drar åt modern konstmusik. Det gäller även denna nya dubbel-cd, Pelagos, där han är ensam med sitt piano men som till sin karaktär påminner om Pasolini-skivan. I några fall har han i John Cage anda preparerat pianot för att utvinna nya klanger, men i övrigt har Cage inget med saken att göra. Musiken är en blandning av komponerad och improviserad, men det är inte självklart vad som är vad.

Pelagos är en grekisk stad på Peloponnesos, men i detta fall utgår nog titeln också från betydelsen ”hav”. Skivorna rymmer flera spår med titlar som anknyter till dagens migrations- och flyktingsituation. Det gäller inte minst ”Migration Mantra”, där just mantra också säger en hel del om Battaglias musik. Den är minimalistisk och upprepar gärna en fras utan att för den skull påminna om den amerikanska minimalismen. Här finns mer av kontemplation och meditation och reflektion. Musik av det här slaget riskerar förstås att bli alltför inåtvänd och helt enkelt lite tråkig, men Battagliga lyckas hålla balansen och förenar en melodisk ådra med dissonanta inslag på ett spännande och suggestivt sätt.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

 • Tävling: Maze Runner 3

  Var med och tävla om ett eget exemplar av Maze Runner 3: The Death Cure på Blu-ray.

  Share
 • Tävling: Downsizing

  I Downsizing blir Matt Damon nedkrymt till cirka 13 cm, men det är inte första gången Matt spelat en roll vars karaktär varit något biologiskt komplex. En gång har han exempelvis gestaltat ena delen i ett siamesiskt tvillingpar, men vad hette filmen?

  Share
 • Tävling: The Greatest Showman

  Gillar du musikaler och kabaréer? Då är detta tävlingen för dig.

  Share

© 2018 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree