Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Timeless Light. Estnisk musik för cello

CD: Timeless Light. Estnisk musik för cello

Timeless Light: Estonian Cello Works (Galina Grigorjeva, Kuldar Sink, Tõnu Kõrvits, Arvo Pärt, Erkki-Sven Tüür): (BIS/Naxos). Speltid: 80’54.

Allar Kaasik (cello), Estoninan National Male Chorus, Mikk Ûleoja (dirigent), State Choir Latvija, Māris Sirmais (dirigent), Estonian National Symphony Orchestra, Peeter Lilje (dirigent), Kristīne Adamaite (orgel)

Betyg: 

 

 

Här framför den estniske cellisten Allar Kaasik sex verk av fem landsmän, alla utom Kuldar Sink (1942-1995) verksamma idag. Det rör sig om soloverk, som Sinks Gospodi, pomiliu nas (Herre, förbarma dig) och Galina Grigorjevas Recitativo accompagnato och verk för cello och kör som Grigorjevas Molitva och Tõnu Kõrvits Seitsme linnu seitse und. Här finns också en konsert för cello och orkester, Pro et contra, av Arvo Pärt och slutligen ett stycke för cello och orgel av Erkki-Sven Tüür: Spectrum IV.

Namnet Grigorjeva låter kanske inte så estniskt men så har hon också ukrainsk bakgrund, och i hennes oerhört vackra Molitva (”Bön”) klingar också den ryska sakrala körtraditionen. Pärts konsert är ett rätt tidigt verk av honom, så att säga från den tid då han ännu inte var ”Pärt” utan en (post)modern tonsättare.

Det rör sig om mycket olika verk, men alla är starkt engagerande och Allar Kaasik övertygar stort med ett cellospel anpassat efter varje verks krav. Hans ton kan vara såväl varmt och fylligt romantisk som sträv eller silvertrådsklingande. Det här är en skiva för alla som tycker om cellomusik eller intresserar sig för modern estnisk musik – eller som helt enkelt älskar bra musik.

__________

Sten Wistrand tillhör Kulturdelens redaktion

 

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2018 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree