Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Crazy Girl Crazy med Barbara Hannigan

CD: Crazy Girl Crazy med Barbara Hannigan

Barbara Hannigan: Crazy Girl Crazy (verk av Luciano Berio, Alban Berg och George Gershwin) (Alpha Classics/Naxos). Speltid: 57’23.

Ludwig Orchestra, Barbara Hannigan (sopran och dirigent)

Betyg: 

 

Barbara Hannigan är inte bara en sopran av högsta klass utan ett helt musikaliskt fenomen. Hon nöjer sig inte med att sjunga utan dirigerar också – gärna samtidigt. Dessutom har hon humor.

Crazy Girl Crazy heter typiskt nog hennes nya album, det första där hon får figurera både som sångerska och dirigent. Lite crazy är hon men på ett alltigenom genomtänkt sätt. Det här är en kvinna som vet vad hon vill och har förmågan att förverkliga det. Skivtiteln kommer från George Gershwins musikal Crazy Girl som Hannigan sammanställt en svit ur. Om musikaltiteln inte är så bekant så är några av sångnumren desto mer kända – eller vad säga om ”Embraceable you” och ”I’ve got rhytm”?

Foto: Lelli e Masotti

Men det hela inleds med Luciano Berios Sequenza III, ett stycke där Hannigan får excellera i röstekvilibristik av ett slag som få kan matcha. Det tyngst vägande bidraget är ändå Alban Bergs Lulu-svit. Det är musik som ligger Hannigan varmt om hjärtat och hon har ju också haft stora framgår i rollen som Lulu i operan med samma namn. En extra poäng är att Berg och Gershwin arbetade samtidigt på sina respektive verk, var och en i sin världsdel. Och kanske kan man också tycka att deras tonspråk tillhör olika musikaliska världsdelar. Det hindrar inte att de uppskattade varandra. I skivkommentaren påpekar Hannigan att de två sammanträffade 1928 i Wien och att Berg efter en konsert med egna verk uppmuntrade den tveksamme Gershwin att spela några av sina: ”Mr. Gershwin, music is music.” Och när man läser Ira Gershwins texter till Crazy Girl slås man också av att det finns ett och annat som förenar the crazy girl och den olycksaliga Lulu.

Det är alltså ett genomtänkt album som Hannigan ger oss, och musikaliskt är det naturligtvis på absolut toppnivå. Lyssna, fröjdas, förundras!

__________

 

Sten Wistrand tillhör Kulturdelens redaktion

PS. Det här klippet där Barbara Hannigan sjunger György Ligeti måste man bara ta del av:

https://www.youtube.com/watch?v=w0Tvj83xqDw

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree