Hem » Övrigt, Recension » Föreläsning: Kristian Lundberg

Föreläsning: Kristian Lundberg

Under rubriken ”Arbetets värde” talade författaren Kristian Lundberg på ABF i Örebro på onsdagen (24/1). Föredraget ingår i Vänsterpartiets föreläsningsserie med tema arbete. Bland tidigare gäster kan nämnas Kajsa Ekis Ekman.

Kristian Lundberg började med att rita upp en arbetsplats i Malmö hamn där han själv arbetat som bemanningsanställd på senare år. Erfarenheterna från arbetsplatsen har han berättat om i romanen Yarden (2009). När han beskrev arbetsförhållandena gick han i dialog med en yngre upplaga av sig själv. Som ung hade han, utan att ha avslutat grundskolan, fått jobb i hamnen genom Arbetsförmedlingen. Den 40-årige Lundberg förväntade sig att det skulle finnas fackliga representanter, skyddsombud och arbetsplatsbibliotek i hamnen. Snart upptäckte han att mycket hade förändrats. Lönen var lägre och ingen var med i facket. Den som ställde obekväma frågor kom inte tillbaka nästa dag. De fick inte sparken, bemanningsföretaget slutade bara att ringa. De övervakades av kameror och runt arbetsplatsen cirkulerade vakter. Arbetskamraterna på Yarden bestod av två kategorier: Tjugoåringar som inte klarat gymnasiet (här nämnde Lundberg tre bostadsområden i Malmö med dåliga studieresultat) och sextioåringar som inte kunde få något annat arbete. Alla utom Lundberg var invandrare.

När han i sitt föredrag beskrev förvåningen över hur arbetslivet förändrats i Sverige kom jag att tänka på ett avsnitt i Yarden där författarjaget avfärdar författarkollegan Fredrik Ekelunds skildringar av Malmös stuveriarbetare som världsfrånvänd nostalgi. Jag kom att tänka på att det bor, eller har bott, en Ekelund också i Lundberg.

Under frågestunden medgav han att så var fallet. Kanske, fortsatte Lundberg, bor en Fredrik Ekelund i oss alla i den meningen att många har en bild av ett välfärdssverige som egentligen är en bild av en svunnen tid.

Senare kom jag att tänka på Lundbergs föredrag, och även boken, som ett vittnesmål från en tyst revolution. Det faktum att gamla begrepp som den svenska modellen och välfärdsstaten fortfarande används ger ett intryck av kontinuitet. I själva verket har dessa begrepp ändrat betydelse under den nyliberala hegemonin.

Magnus Gustafson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree