Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: After the Fall med Keith Jarrett Trio

CD: After the Fall med Keith Jarrett Trio

Keith Jarrett: After the Fall (ECM/Naxos). 2 cd. Speltid: 47’18 + 58’33.
Keith Jarrett (piano), Gary Peacock (kontrabas), Jack DeJohnette (trummor)

Betyg:

1996 drabbades Keith Jarrett av kroniskt utmattningssyndrom och kunde inte längre spela piano, bara sitta och glo på det. Men efter hand och mycket försiktigt började han närma sig tangenterna igen, och i början av 1998 hörde han av sig till sina gamla kumpaner Gary Peacock och Jack DeJohnette. De sammanstrålade i Jarretts studio och det hela gick så pass bra att de bestämde sig för att ge en konsert i Newark i november samma år. Det fanns ingen tanke på att det skulle resultera i någon skiva. Men när det nu musikaliskt blev så bra och bandupptagningarna höll så hög kvalitet … Med tjugo års fördröjning är det här, dubbelalbumet After the Fall.

Den som väntar på något sägs aldrig vänta för länge, men i det här fallet visste man ju inte ens att man väntade på något. Hur som helst är resultatet gott, för att inte säga helt strålande. Ljudet är verkligen på topp där alla instrumenten är väldefinierade och har en hög närvaro. Och musiken! Trion behöver knappast någon presentation. Det här är ett järngäng som aldrig rostar och som har en otrolig förmåga att få jazzstandards att låta hur fräscha som helst och utforskar dessutom Bud Powell, Charlie Parker, John Coltrane och Sonny Rollins. Här finns ett starkt driv utan spår av utmattningssyndrom – och som lyssnare drabbas man närmast av uppiggningssyndrom. Till och med en dänga som ”Santa Claus is Coming to Town” blir ett härligt stycke där inte minst DeJohnettes kraftfulla trumspel firar triumfer. Det är bara att ryckas med och njuta fullt ut av den här trions till synes aldrig sinande spelglädje och musikalitet.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2018 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree