Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Orkesterverk av Zoltan Kodály

CD: Orkesterverk av Zoltan Kodály

Zoltan Kodály: Concerto for Orchestra; Dances of Galánta; Danses of Marosszék; Variations on a Hungarian Folk Song (The Peacock) (Naxos). Speltid: 77’17.
Buffalo Philharmonic Orchestra, JoAnn Falletta (dirigent)

Betyg:

”Musik, musik, /som ni skapar, stora tvillingpar / er musik, det underbaraste exemplet, / fylld av gruvornas urgamla hetta / och drömmen om folkens framtidssång”, skriver den ungerske poeten Gyula Illyés i en dikt. ”Tvillingparet” är Béla Bartók och Zoltan Kodály (1882–1967). Även om Kodály inte är lika välkänd som Bartók har han skrivit ett antal verk som tillhör standardrepertoaren. Några av dem finns med på denna cd, och då tänker jag i första hand på Danser från Galánta och Danser från Marosszék. Men även Variationer över en ungersk folksång, eller ”Påfågelsvariationerna”, hör dit. Alla har sin grund i den ungerska folkmusiken och speciellt danserna är riktiga ”show pieces”. Att hans Konsert för orkester spelas mer sällan kan möjligen bero på att Bartók skrivit ett svårslagbart verk med samma namn. Men det finns ingen anledning att spela ut dem mot varandra. Kodálys mer lyriska konsert har sina egna kvaliteter, och det är verkligen roligt att JoAnn Falletta valt att inkludera den på sin välkomna Kodály-skiva.

Det ska erkännas att det finns eldigare och mer virvlande versioner av danserna, och inspelningarna med exempelvis Ivan Fischer och den i sammanhanget ofrånkomlige Ferenc Fricsay har ett annat ”ungerskt sug”. Men även Falletta och hennes Buffalo-filharmoniker bjuder på medryckande och färgsprakande orkesterspel som kan glädja vem som helst.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2019 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree