Hem » Dixit » Sagolik inledning för Ryssland

Sagolik inledning för Ryssland

VM:s invigningshow inleddes med att den legendariske brassen Ronaldo, dubbel världsmästare, gjorde entré med en liten grabb och fixade en symbolisk avspark. Sedan brassade den ryska filmskaparen Felix Michailovs av sin myllrande show. Rätt snygg. Den gick i sagans tecken och gestalternas surrealistiska kreationer kom mig att tänka på Lewis Carrolls Alice i Underlandets värld och klassiska ryska sagor. Ett stoff som inlemmats i själva fotbollens formspråk. I myllret snurrande bollar, kraftfulla kvinnliga dansare virvlande som dervischer, hjärtformer växte fram. Jag tyckte mig se Fågel Fenix-figurer i ryska färger ur myternas och fablernas värld på väg att lyfta. Robbie Williams sjöng energiskt om att han ville underhålla oss och gav oss fingret. (Protest, ironi?)Den ryska sopranen Aida Garifullina stod för de sköna högre registren.
Den spanska målvaktslegenden Iker Casillas bar in pokalen.

Sagolikt alltså. Så tyckte nog den ryske presidenten Vladimir Putin om hela tillställningen. Han försökte efter showen slå blå dunster i ögonen på oss när han inledningstalade om den gamla ryska fotbollskulturen, och som jag uppfattande det, humanistiska värden och kärleken till fotbollen som förenar människor och vikten av bevara den för framtida generationer. En hycklande  autokrat som föraktar det degenererade väst, trampar på  mänskliga rättigheter, urholkar demokratins institutioner och vill göra sin heliga moder Ryssland stort igen med alla medel. Han och hans gäng drar sig inte för att sprida destabiliserande trollfabriksnyheter, sätta in massiva cyberattacker eller att utöva militärt våld mot civila. Rena krigsförbrytelser.

Fifas ordförande Gianni Infantino försökte sig sedan på arabiska i början av sina gängse invigningsfloskler och avslutade på ryska. En polyglot byråkrat som ännu inte har infriat sina löften om att städa upp och lyfta etiken inom Fifa. Tvärtom han har stoppat reformförsök. Men han har högtflygande lukrativa planer för fotbollens framtid och söker återval nästa år.  Tillsammans med dessa potentater på hedersläktaren syntes den saudiska kronprisen Mohammad bin Salman, vars flygvapen just nu håller på att bomba Jemen sönder och samman utan hänsyn till att bombningarna innebär en humanitär katastrof för den svältande civilbefolkningen. 

Vladimir Putins och hans oligarker slickade sig säkert om munnen efter dag ett av VM. Deras mutinvestering gav en fabulös utdelning både propagandistiskt och sportsligt.  Den hårt kritiserade och pressade ryska elvan smackade till Saudiarabien med 5-0. Det var ingen match. Saudiarabien spelade som en påse nötter. Odisciplinerat försvarsspel, daltande med bollen, dribblande i tid och otid och lägg därtill ett löst och oprecist passningsspel i snigeltempo efter mönstret en passning framåt, nästa i sidled och till slut en passning bakåt… Om man nu lyckades behålla bollen så länge. Förutsägbarheten gjorde att spelarna hela tiden hamnade i tidsnöd när ryssarna satte press på bollhållaren.
Saudierna var ytterst tama framåt och förlorade i stort sett alla närkamper i luften och på marken, när de vid enstaka tillfällen försöka överraska det ryska försvaret med en långboll  Inga ökenkrigare precis. Underhållningsvärdet var lågt. Sådana matcher vill man inte ha i VM. Men tre av de ryska målen var riktiga godbitar.
Matchresultatet säger ingenting om den ryska lagets kapacitet. Men det var roligt att vara rysk fotbollssupporter igår kväll. Hoppet tändes om att laget kanske inte är så urbota dåligt som befarat. Det unnar jag dem.

Dixie Ericson är kulturskribent

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree