Hem » Krönika » Thea Musgrave 90 år

Thea Musgrave 90 år


Thea Musgrave har fyllt 90 år och hyllas på Stockholmsfilharmonikernas tonsättarfestival i höst

Nyligen slog det mig att jag hört mycket lite av den skotska tonsättaren Thea Musgrave, trots att hon är ett stort namn inom modern klassisk musik. Ska jag vara ärlig var jag osäker på om fortfarande levde. Men det gör hon i högsta grad. Hon fyllde 90 år den 28 maj och är still going strong. När Stockholmsfilharmonikerna tillägnar henne sin tonsättarfestival i höst 22-25 november kommer hon självklart att ta flyget från New York, där hon bor sedan 1972, för att närvara.

För att råda bot på min ”ohörsamhet” gick jag in på Spotify och lyssnade på ett album med Musgraves orkestermusik. Det gjorde jag rätt i. Det var så bra att jag direkt lyssnade på ett till och ett till – och så en cd med kammarmusik för oboe, ett instrument hon tycks ha en speciell förkärlek för. Men klarinettkonserten och hornkonserten visar att hon kan skriva suveränt även för andra blåsinstrument. Orkesterverken är dramatiska och kraftfulla och effektfullt instrumenterade. En helt annan sida visar hon i sina lekfulla och roliga miniatyrer för piano som kan föra tankarna till Francis Poulenc. Dessutom har hon skrivit en rad operor. Hur som helst framstår hon som en av de riktigt betydande brittiska tonsättarna under 1900-talet. Av hennes hemsida framgår också Stockholmsfilharmonierna är långt ifrån ensamma att hylla henne i år.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree