Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Drumming av Steve Reich

CD: Drumming av Steve Reich

Steve Reich: Drumming (Colin Currie Records /Naxos). Speltid: 55’09.

Colin Currie Group, Synergy Vocals

Betyg: 

Av de amerikanska minimalisterna är måhända Steve Reich (f. 1936) den mest ”genuine”, konsekvente och kompromisslöse. Till hans mest berömda verk hör Drumming. Titeln säger vad det handlar om. Här trummas det. Men det betyder trots allt inte att det bara är trummor som förekommer i de fyra satserna. Här finns även marimbor, klockspel, piccolaflöjt, röster och visslingar. Men det är rytmen, rytmerna som står i fokus på ett för minimalismen typiskt sätt, där en figur envetet upprepas men också genomgår små förskjutningar: ett mönster etableras för att nästan omärkligt övergå i ett annat. Men även om rytmen är central handlar det också om klang och klangliga förskjutningar. Det är musik som kan driva en del till vansinne och andra till eufori.

Foto: Steve_Reich.jpg: Ian Oliver

Reich började skriva musiken efter att 1970 ha hört afrikansk trummusik i Ghana. Men nog går tankarna i minst lika hög grad till den balinesiska gamelan-musiken och dess olika slagverksklanger. Drumming kan ta mellan 50 och 90 minuter att framföra, beroende på hur många repriser musikerna väljer att genomföra. På denna nya cd tar Colin Currie Group och Synergy Vocals 55 minuter på sig. Med tanke på att de under flera år samarbetat med Reich får man förmoda att han är tillfreds med detta val. För den lyssnare som kan uppleva att den här typen av musik i längden framstår som lätt enerverande är det naturligtvis också en fördel om den inte utmanar tålamodet i alltför hög grad. Men det är också musik som kräver att man ger sig hän åt den, att man låter sig ”hypnotiseras”. Då kan man hamna i något som nästan liknar ett trance-liknande tillstånd. Drumming är hur som helst ett centralt verk inom den amerikanska minimalismen, och vill man ge det en chans lär man inte gå fel med denna inspelning.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2019 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree