Hem » Krönika » Omaka par: Kåsören Ehrenmark och arbetarförfattaren Ivar Lo

Omaka par: Kåsören Ehrenmark och arbetarförfattaren Ivar Lo

Torsten Ehrenmark

I sina kåserisamlingar refererar Torsten Ehrenmark (1919–1985) vid flera tillfällen till Ivar Lo-Johansson. Som när han skriver om att han som ung efter kriget fick ett stipendium för att resa till London. Ehrenmark hade läst Ivar Los Nederstigen i dödsriket (1929) och gick omkring i East End och försökte skriva socialreportage i Ivar Los anda. Men samtidigt bodde Ehrenmark i det förnäma Kensington. Självironiskt konstaterar Ehrenmark att han skrev om ”fattigdom från parketten”. På hemvägen från London tog han emellertid vägen över Ruhr, Hamburg och Berlin och skrev en reportageserie om människorna som ännu levde i källare och tegelhögar i de sönderbombade tyska städerna.

Under gymnasiestudierna på Karolinska läroverket i Örebro umgicks Torsten Ehrenmark med författaren Harald Forss (1911–1996). Ehrenmark ska ha drömt om att skriva den stora romanen om arbetarklassens förnedring. Forss ska ha tvivlat på att den borgerligt fostrade pojken hade de erfarenheter som krävdes. Ehrenmark skriver i ett av sina kåserier att de var ett ungdomsgäng som läste den kommunistiska dagstidningen Ny Dag och talade om att gå med i internationella brigaderna i Spanska inbördeskriget. Självironiskt påpekar han: ”Vi kände en stark gemenskap med arbetarna, men de enda arbetare vi kände var fotbollsspelarna i div. III och de hade inte behov av några protester.”

Ehrenmark drömde tidigt om att komma ut i världen. Åbackegatan, som hundra meter från familjen

Ivar Lo Johansson

Ehrenmarks hus drunknade i Svartån och åt andra hållet slutade vid ett gärde, föreställde sig den unge Torsten i själva verket var vägen till Vladivostok. Tankarna går till den unge Henning Mankell som fantiserade om krokodiler i Ljusnan. När Ehrenmark inför liftarsemestern 1938 cyklade omkring i hemstaden Örebro funderade han över om man skulle ta Kyrkogatan eller Änggatan för att komma till Paris.

1955 blev Torsten Ehrenmark utrikeskorrespondent för Aftonbladet i London. Senare var han utrikeskorrespondent i New York och Paris. I kåserierna från olika delar av världen blir inte sällan Örebro och Örebro län ett slags centrum och återkommande referens. Som när han skriver om Hjälmaren som den innersta viken av världshaven och jämför Örebros hamnkvarter med Marseilles. Eller som när han kallar Oxford för ett litet Askersund. Eller som när färgen blå får Ehrenmark att tänka på den blåa rand vid horisonten som han såg som barn och som de vuxna sa var Kilsbergen, eller ”Dom blå bergen”.
”Jag längtade till de blå bergen och jag satt uppkrupen i vårt köksfönster och stirrade mot den blå randen på horisonten år ut och år in, men det var inte så vanligt att förflytta sig på den tiden, när man inte hade nån bil, och det var först i tonåren som jag färdades de två–tre milen mot de blå bergen”, berättar Torsten Ehrenmark.

Så här skriver Clas Thor och Astrid Lindén i Författarna och staden: Örebro 750 år i litteraturen (2014): ”Ehrenmark var Örebros röst i världen, och han hade med sig sitt närkingska idiom vart han än styrde kosan.”

Magnus Gustafson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2019 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree