Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Schumanns stråkkvartetter

CD: Schumanns stråkkvartetter

Robert Schumann: The String Quartets (BIS/Naxos) Speltid: 74’31.
Engegård Quartet

Betyg:

 

Robert Schumann förknippas väl i första hand med pianomusik och sånger. Och så förstås med pianokonserten och med symfonierna, även om åsikterna gått isär en del om de senare. Hans kammarmusik är inte lika uppmärksammad – vilket kan tyckas märkligt när man hör de tre stråkkvartetterna. De skrevs sommaren 1842, osannolikt nog på två månader.

När BIS nu spelat in dem har man engagerat vad som möjligen är världens nordligaste kvartett, nämligen Engegårdkvartetten från Lofoten. Den nalkas romantikern Schumann utan choser vilket kan vara rätt befriande. Deras tolkningar är spännande att jämföra med t.ex. Quatuor Ysaÿe (Ysaÿe Records). I jämförelse med de sofistikerade fransmännen och deras avslipade ton framstår norrmännen som mer rustika, lite råare och strävare och ”kantigare”. Och där norrmännen genomgående är rättframma och utåtriktade har fransmännen en tendens att försjunka i de långsamma satserna som de spelar oerhört vackert och känsligt och med stor värme. I gengäld sprudlar de snabba satserna av energi. Det är nog så att Ysaÿe-kvartetten hittar fler dimensioner i den här härliga musiken, men Engegårdkvartetten är ett uppfriskande alternativ.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2019 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree