Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Orkesterverk av Joly Braga Santos

CD: Orkesterverk av Joly Braga Santos

Joly Braga Santos: Pinao Concert; (Naxos). Speltid: 62´12.

Goran Filipec (piano), Royal Liverpool Philharmionic Orchestra, Álvaro Cassuto (dirigent)

Betyg:

 

 

Det finns några europeiska länder som satt förvånansvärt få avtryck inom den klassiska musiken. Dit hör Portugal. Efter de stora polyfona renässansmästarna är det i stort sett ingen portugisisk tonsättare som nått internationell ryktbarhet – rättvist eller inte. Desto roligare är det att Naxos presenterar en cd med orkestermusik av Joly Braga Santos (1924–1988). Han brukar räknas som landets ledande tonsättare under 1900-talet men är ändå märkligt okänd utanför sitt hemlands gränser. Det är talande att skivans samtliga åtta verk aldrig tidigare varit inspelade, trots att det rör sig om musik som i högsta grad förtjänar en publik. Sju av verken är från Braga Santos tio första verksamma år. Symfonisk uvertyr från 1946 är själva avstampet för hans karriär. Sedan följer ytterligare sex kortare verk med titlar som Viver ou Morrer, Pastoral, Romance. De är alla melodiska, vackra och lättillgängliga med snygg orkesterdräkt. Sedan tar vi ett skutt till 1973 och Braga Santos pianokonsert. Och nu är det som om vi möter en annan tonsättare. Man brukar ju säga att när fan blir gammal blir han religiös, men här är det snarare tvärt om. Den romantiske melodikern har nu utvecklats till en mer hårdför modernist som slår till med en kraftfull konsert där pianot får karaktär av slagverk med hamrande rytmer. Det är verkligen ett strålande verk som får avsluta den här mycket välkomna utgåvan.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2019 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree