Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: The Music Makers av Edward Elgar

CD: The Music Makers av Edward Elgar

Edward Elgar: The Music Makers*; The Spirit of England° (Chandos/Naxos). Speltid: 61’56.

Sarah Connolly (mezzo)*, Andrew Staples (tenor)°, BBC Symphony Orchestra & Chorus, Andrew Davis (dirigent)

Betyg: 

Tycker ni om brittisk musik? Brittisk musik för kör och orkester? Edward Elgar? Då kan ni unna er The Music Makers där förutom BBC Symphony Orchestra and Chorus mezzosopranen dame Sarah Connolly medverkar under sir Andrew Davis ledning (ja, Edward Elgar vart förstås också sir). Det är ett ståtligt verk, men eftersom det är Elgar som skrivit det finns här också en nobel innerlighet som gör att det inte blir vräkigt. Den som tycker sig höra ekon från en rad andra verk av Elgar hör också alldeles rätt, för han citerar sig själv på åtskilliga ställen. Musiken är från 1912, en tid när tanken på krig kändes avlägsen. Bara två år senare brakade det lös, och de nationalistiska bombasmerna ekade medan skyttegravshelvetet tog sin början. Från denna tid stammar The Spirit of England (1915–17). Titeln låter oroväckande, desto mer som Elgar tillägnade verket ”the memory of our glorious men”. Man förväntar sig kanske ett svårartat uttryck för vad Gustaf Fröding en gång kallade patridiotism, och läser man de tonsatta dikterna av Laurence Binyon blir man inte mindre betänksam. Där lyser eviga stjärnor för Englands ära, där brinner kvinnornas hjärtan med härlig och självuppoffrande låga, där trotsar orädda soldater hunger och kanonader medan de skrattar och sjunger engelska sånger och dör för friheten. Oh, dear! Men hur låter musiken? Jo, tack och lov är tonsättaren i det här fallet helt överlägsen författaren. Där Binyons text sitter fast i sin tid lyckas Elgars musik överskrida den. Solist är för övrigt tenoren Andrew Staples, som (ännu) inte är sir.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2019 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree