Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Epistrophy med Bill Frisell & Thomas Morgan

CD: Epistrophy med Bill Frisell & Thomas Morgan

Bill Frisell & Thomas Morgan: Epistrophy (ECM/Naxos). Speltid: 68’43.
Bill Frisell (gitarr), Thomas Morgan (kontrabas)

Betyg:

Release: 12 april 2019

Världens bäste gitarrist, enligt somliga. Varför inte? Bill Frisell har en bredd som få. Han kan göra djupdykningar i den amerikanska mellanvästerns musiktradition lika väl som han kan kasta sig ut avantgardistiska experiment tillsammans med John Zorn. Men det märkliga är att han alltid lyckas behålla sin personlighet. Där finns alltid något omisskännligt frisellskt. På nya albumet, som är en konsertupptagning från Village Vanguard i New York 2016, har han slagit sig ihop med Thomas Morgan på kontrabas. Eller rättare: de fortsätter sitt samarbete från Small Town (2015). För melodierna svarar Jerome Kern, Billy Strayhorn, Paul Motion (som ju Frisell gjort strålande album med), Thelonious Monk (titelspåret) och andra. Och vi är mycket långt från Frisells avantgardistiska sida.

Det här är alltigenom melodiöst och lyssnarvänligt och, tja, gemytligt. Här finns inget som stör eller ruskar om eller direkt utmanar. Det är väl inget album som kommer att räknas till de omistliga när de två kumpanernas respektive karriärer en gång ska summeras. Men eftersom det nu är två så genommusikaliska musiker som möts och har trevligt ihop blir det varken menlöst eller tråkigt. Man vet att variera sig inom trivselramen och bjuder angenäm och skön lyssning som ibland, jodå, också tänjer på ramen utan att låta den brista.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2019 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree