Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Konserter av Carl Nielsen

CD: Konserter av Carl Nielsen

Carl Nielsen: Violin Concerto*; Flute Concerto°; Clarinet Concertow (Daphne/Naxos). Speltid: 73’35.
Malin Broman (violin)*, Anders Jonhäll (flöjt)°, Andreas Sundén (klarinett)w, Swedish Radio Symphony Orchestra, Joana Carneiro (dirigent)*, Juraj Valcuha (dirigent)°, Philipp von Steinaecker (dirigent)

Betyg:

Att samla Carl Nielsens tre solokonserter på en cd låter ju som den naturligaste sak i världen. Men faktum är att det är förhållandevis sällsynt, även om bolag som Naxos, Dacapo och Chandos satsat på konceptet. Och nu är det svenska Daphne som sällar sig till föregångarna, och det gör man med den äran. Här medverkar tre svenska solister och Sveriges Radios symfoniorkester samt tre dirigenter från Portugal, Slovakien respektive Tyskland. Det rör sig om liveinspelningar från hösten 2015, men publiken ät tyst och stilla – varför det blir nästan ännu mer irriterande att skivbolaget valt att ta med en snutt slutapplåder efter varje konsert. Det är bara störande.

Men står man ut med det kan man glädja sig åt det rent musikaliska. Andreas Sundén är förträfflig i den egensinniga klarinettkonserten och Anders Jonhäll är inte sämre i den lika Nielsenskt personliga flöjtkonserten. Det betyder inte att Sundén slår ut Olle Schill (BIS) eller Martin Fröst (BIS) eller att Jonhäll brädar Patrick Gallois (BIS) eller att de erbjuder så annorlunda tolkningar att man bara måste ha även dessa. Den tolkning som främst sticker ut är Malin Bromans av violinkonserten. Hon får mig att höra den med delvis nya öron genom att betona dess lyriska kvaliteter. Det betyder att det modernistiska draget tonas ner, men i gengäld framhävs musikens betagande skönhet på ett sätt som man bara måste falla för.

Kort sagt: vill man ha Nielsens tre konserter samlade på en cd så är det inte utan att den här utgåvan seglar upp som en topp-rekommendation.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2019 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree