Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Kärlek i vått & torrt med Eleonor Ågeryd och Joel Lyssarides

CD: Kärlek i vått & torrt med Eleonor Ågeryd och Joel Lyssarides

Eleonor Ågeryd & Joel Lyssarides: Kärlek i vått & torrt (Prophone/Naxos). Speltid: ’.

Eleonor Ågeryd (sång), Joel Lyssarides (piano)

Betyg: 

Release: 5 juli 2019

Visa och jazz på svenska. Eleonor Ågeryd har samlad ett antal favoritlåtar och begår med Kärlek i vått & torrt sin skivdebut i eget namn. Tidigare har hon medverkat på album med Vocalettes, Rå och Vocation. Vid pianot sitter Joel Lyssarides vars första egna album kom förra året och fick många lovord, även här i Kulturdelen. Fler medverkande behövs inte; det vet alla som hört Ratka Toneffs & Steve Dobrogosz’ Fairytales (Odin 1982) och Lina Nybergs & Esbjörn Svenssons Close (Prophone 1993). Att nämna dessa riskerar dock att skruva upp förväntningarna på ett lite olyckligt sätt. För även om Ågeryd har en bra röst kan den inte mäta sig med Toneffs och Nybergs när det gäller personligt uttryck.

Skivan inleds med ”Monicas vals” (”Waltz for Debby” av Bill Evans), och det är förstås att sticka ut hakan. Det är en underbar melodi, men hur det nu är så blir jämförelser med Monica Zetterlund ofrånkomliga – och då är det svårt att inte komma till korta om man inte gör en fullständig omtolkning. Men det gör inte Ågeryd. Andra låtar är signerade Evert Taube, Olle Adolphson, Mikael Wiehe, Ted Gärdestad, Thorstein Bergman, Py Bäckman och ytterligare några. Alla framförs med känsla för visans form men med en jazzig ton, som också understryks av Joel Lyssarides läckra pianospel. Men jag saknar det där som skulle få sångerna att verkligen bli Ågeryds personliga egendom och inte bara väl framförda, även om det förvisso inte är det sämsta.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree