Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Rysk pianomusik för stråkar

CD: Rysk pianomusik för stråkar

Russian Masquerade: Prokofiev: Visions fugitives; Scriabin: Preludes; Arensky: Variations on a Theme by Tchaikovsky; Tchaikovsky: Elegy (BIS/Naxos). Speltid: 59’27.

Ostrobothnian Chamber Orchestra, Sakari Oramo (dirigent)

Betyg: 

Rysk pianomusik för stråkorkester låter kanske motsägelsefullt. Men det är i alla fall vad välrenommerade Österbottens Kammarorkester bjuder på under ledning av Sakari Oramo. Så konstigt är det nu inte; det handlar förstås om pianomusik i arrangemang för stråkar, närmare bestämt femton av Sergej Prokofjevs tjugo Visions fugitives och tretton av Aleksandr Skrjabins tjugofyra Preludier opus 11. Båda verken gör sig alldeles utmärkt i sin nya dräkt. Man kan väl säga att de blir lite mer smeksamma och avrundade när de skräddats om av Rudolf Barsjaj respektive Jouni Kaipainen. Men Barsjaj har också lyckats behålla bettet och den sarkastiska elegansen där så krävs; det är lätt att föreställa sig att det skulle ha låtit ungefär så här om Prokofjev själv hade gjort jobbet.

Skivan rymmer även två originalverk för stråkar: Anton Arenskijs Variationer över ett tema av Tjajkovskij och så Pjotr Tjajkovskijs Elegi, även dessa mycket intagande. Skivtiteln Russian Masquerade är väl rätt krystad men syftar förstås på att två av verken är transkriptioner och att ett bygger på en annans tema. Men något ska väl skivan heta. Sammantaget är det i alla fall ett riktigt intagande och älskvärt album fullt av vacker musik.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree