Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: La Misteriosa Musica Della Regina Loana med Gianluigi Trovese & Gianni Coscia

CD: La Misteriosa Musica Della Regina Loana med Gianluigi Trovese & Gianni Coscia

Gianluigi Trovese & Gianni Coscia: La Misteriosa Musica Della Regina Loana (ECM/Naxos). Speltid: 50’58.

Gianluigi Trovese (altklarinett och piccolaklarinett) och Gianni Coscia (dragspel)

Betyg: 

Jag tänker mig två äldre italienska herrar som sitter med varsin grappa på en taverna i Trastevere eller i en trivsam gränd i en by. En har med sig dragspelet, den andre klarinetten. Så börjar de spela, egentligen för sig själva, för sitt eget höga nöjes skull, men folk lystrar, stannar till, fångas, blir kvar – utan att de två gentlemännen märker det. De bara spelar vidare, nickar åt varandra, smuttar på sin grappa. I själva verket sitter de förstås i en studio, men det är inget man tänker på.

Gianluigi Trovese och Gianni Coscia har båda uppnått en ansenlig ålder och tycks ha blivit mer eller mindre ett med sina instrument. Här finns inget behov att göra sig till och visa upp sig; man låter bara klarinetten och dragspelet samtala förtroligt med varandra. Egna kompositioner blandas med mycket personliga versioner av klassiker som ”Basin Street Blues”, ”Moonlight Serenade” och ”As Time Goes By”. Och om nu någon undrar över albumets titel, La Misteriosa Musica Della Regina Loana, så är det en bok av Umberto Eco (han med Rosens namn och mycket annat). Och om någon då undrar vad Eco har med de här två musikerna att göra så är svaret enkelt: han var deras nära vän, och det här albumet är en hyllning till honom. Musiken är inte revolutionerande eller nyskapande – men den är, ja, självklar. Och nog trivs man förbaskat bra i dessa äldre gentlemäns sällskap.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree