Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Remember me, my dear med Jan Garbarek & The Hilliard Ensemble

CD: Remember me, my dear med Jan Garbarek & The Hilliard Ensemble

Jan Garbarek & The Hilliard Ensemble: Remember me, my dear (ECM/Naxos). Speltid: 77’42.

Jan Garbarek (sopransaxofon), David James (counterrenor), Rogers Covey-Crump (tenor). Steven Harrold (tenor), Gordon Jones (baryton)

Betyg:

 

För nu 25 år sedan slog de fyra herrarna i Hilliardensemblen till med cd:n Officium (ECM). Här framförde man det som man var experter på: vokalmusik från medeltiden och renässansen. Det nya var att kvartetten samarbetade med, kanske lite överraskande, den norske jazzsaxofonisten Jan Garbarek. Konceptet blev hur som helst en stor framgång: medeltida hymner omslingrades av improviserade saxofonsolon med anslående resultat. Med Officium novum (ECM 2010) vidgade man konceptet genom att blanda gammal och ny musik. Här gavs utrymme åt Arvo Pärt och inte minst den armeniske munken Komitas (1869-1935). Men själva konceptet var intakt och förmedlade ett slags tidlös andlighet.

Samarbetet upphörde för fem år sedan genom en avslutande turné som bland annat innefattade en konsert i Chiesa della Collegiata dei Santi Pietro e Stefano i schweiziska Bellinzona. Den har nu förevigats på cd. Även här blandas nytt och gammalt: Pärt och Pérotin, Garbarek och Hildegard av Bingen, Komitas och den i äldre tider så flitige ”Anonymus”. Hilliard sjunger som vanligt oklanderligt vackert och Garbarek bryter igenom med sina välpolerade men samtidigt intensiva och expressiva sopransaxofonslingor. Ibland fungerar de bara som en extra klang men ofta bryter de sig loss och blir en ensam röst som ropar ut i rymden, som en klagan ur djupen, ett ”Kyrie eleison” (Herre, förbarma dig).

Den som hört de tidigare albumen vet vad man kan vänta sig och behöver inte bli besviken – eller kanske lite besviken över att allt är sig likt. Men visst är det snyggt, riktigt snyggt.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree