Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor, Uncategorized » CD: nya skivor av Mary Nelson och Cajsa Zerhouni

CD: nya skivor av Mary Nelson och Cajsa Zerhouni

Mary Nelson: Moon River and Me (DO Music Records). Speltid: 50´09.

Mary Nelson (sång), Daniel Lantz (piano), Pal Johnson (kontrabas), Kari Paavola (trummor), Ben Benack III (trumpet och sång), Ola Bothzén (slagverk)

Betyg:

 

Cajsa Zerhouni: Estuary (DO Music Records). Speltid: 47´37.

Cajsa Zerhuuni (sång), Birgitta Flick (tenorsaxofon), Mattias Lindberg (piano), Arvid Jullander (bas), Peter Danemo (trummor)

Betyg: 

 

 

Hoppsan, är det en cd-utgåva av någon LP från början av 60-talet? Omslaget har en air av Peggy Lee och Monica Zetterlund. Men det är Mary Nelson som med ”småfranskafrisyr”, pärlor och armbågslånga svarta handskar signalerar retro och vintage – vilket hon för övrigt har gjort även på tidigare omslag. Den här gången har hon trätt in i Henry Mancinis värld, ni vet han med Rosa Pantern-temat och en rad annan filmmusik. Det blir traditionell vokaljazz, melodisk och med patina och några utflykter åt det latinamerikanska. Nelson kommer inte minst till sin rätt i balladerna med den avslutande ”Moon River” som avslutande utropstecken. Hon backas upp av en trio – på några spår förstärkt av trumpet och slagverk – som verkar älska den här musiken, Det är bara att fatta cocktailglaset och resa tillbaka i tiden.

Om Mary Nelson är utåtriktad och glad så är Cajsa Zerhouni inåtvänd och melankolisk. Men precis som Nelson blickar hon bakåt. Estuary rymmer främst låtar från the Great American Songbook men rymmer också två egna bidrag. Att ge sig i kast med ”How Deep is the Ocean” och ”You Don’t Know What Love Is” är förstås ett vågstycke, då Billie Holidays oförlikneliga tolkningar ofrånkomligen ekar i bakhuvudet. Man kan ju inte begära att någon ska kunna göra den senare lika hjärtskärande som Holiday på Lady in Satin, och det vore ju dumt av en artist att ens försöka. Men Zerhouni övertygar med sin lågmält pregnanta framtoning. Och runt sig har hon ett gäng som är på samma våglängd.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree