Hem » Kulturdelen rekommenderar, Scen » Vintervalsen – Julspel på Restaurang Makeriet

Vintervalsen – Julspel på Restaurang Makeriet

 

Manus, musik och regi av David Levi
Medverkande:
Johan Fagerlind, skofabrikör – Olle Söderberg
Karin Fagerlind, hans fru – Jennifer Ljusterås
Emanuel Fridh, advokat – David Levi
Allan Persson, springsjas – Adam Randle
Elisabet Granström, barnhemsföreståndarinna, Lena Söderberg
Doktor Granström, hennes make – Olle Söderberg
Linnea Granström, deras dotter – Jennifer Ljusterås
Monsieur Pelletier, fransk investerare – David Levi
Madame Pelletier, hans mor – Lena Söderberg

Produktion, kostym, mask och rekvisita – Teater Nolby
Kostymsömnad – Ateljé Zari

Traditionen lever vidare. Återigen dukar restaurang Makeriet upp sitt julbord och presenterar en helt ny julsaga. Denna gång under namnet Vintervalsen som i år spelas upp av Teater Nolby.

Teater Nolby är en fri teatergrupp som normalt finns vid paret Olle och Lena Söderbergs gamla Bergsmangård mellan Karlskoga och Loka och som numera är mer av en friluftsscen än en boplats. Teater Nolby är mest kända för sina fantastiska sommarteatrar där man under åren avverkat både Shakespeare och Molière samt andra storheter. Man har även spelat upp ett antal mordgåtor i restaurangmiljö, precis som denna julsaga. Samtliga skrivna av David Levi.

Men nu till årets julsaga.
Skofabrikören Johan Fagerlind har, vid tiden när 1800-tal går över i ett nytt sekel, varit så framgångsrik att han nu fått en släng av storhetsvansinne. Han bjuder in gräddan av Örebro stads innevånare för att presentera sina stora planer om ett helt nöjeskvarter i anslutning till sin skofabrik. Allt verkar klappat och klart, de franska investerarna, monsieur Pelletier och hans mor ska snart anlända för att skriva under kontrakten när ett mystiskt brev anländer. Ett hotbrev utan avsändare som vill omkullslå Fagerlinds planer eftersom det bland annat för med sig att barnhemmet Solhagen då måste slå igen.
Fabrikör Fagerlind, som är något av en hybrid mellan Dickens gamle Ebenezer Scrooge och Donald Trump tänker givetvis inte överge sitt pompösa projekt, kallat Röda mattan. Men samtidigt sprids en oro kring om möjligen gamla synder nu kan komma upp till ytan via de hotelser som förmedlats via brev. Barnhemsföreståndarinnan fru Granström och hennes dotter Linnea försöker protestera. Hur ska det gå för de stackars barnen, nu mitt i julen dessutom, medan Fagerlinds son Frans, eller Frasse som han helst vill bli kallad, mer ser möjligheter i att komma ut i världen än att stanna i Örebro i sin fars skoimperium och hans nya planer.

Utan att här avslöja något mer så vävs nu kring detta en klurig historia i tre akter som spelas upp mellan att matgästerna kan förse sig av först det kalla bordet, sedan varmrätterna och till sist dessert och kaffe.

Jag tycker man hittat en liten fin berättelse i denna Vintervals. Kluriga förvecklingar, mustiga karaktärer, en makalös kostym och mitt i kompotten, en gnutta kärlek. Det är vana skådespelare som känner varandra väl, så trots att det var premiär med allt det kan ha med sig syntes inga premiärnerver.
Varje skådespelare har två karaktärer att ta hand om. Olle Söderberg gör både skofabrikören Fagerlind och doktor Granström väldigt trovärdiga. Jag gillar särskilt hans skometaforer ”mitt lilla skosnöre eller sammetsplös till sin hustru” eller kraftuttryck som ”knäppkänga, stövelknekt och toffeltrams”. Fyndigt.

Lena Söderbergs madame Pelletier är magnifik och David Levi har fått till både den nervöse advokaten Fridh och den bullrige investeraren Pelletier med den äran. Två ytterligheter. Jennifer Ljusterås tar hand om både den väna fru Fagerlind och den förargande Linnea Granström, men jag är övertygad om att hon är avundsjuk på Lena Söderbergs arga fransyska och att riktigt få spela ut alla sina känslor. Något av hennes signum som skådespelare.
Adam Randle är det senaste tillskottet till Teater Nolby. Han gjorde debut i sommarens ”Ett småstadslif” av Alfhild Agrell och här gör han den alltid hungrige springsjasen Allan Persson med den äran och likaså den glättige sonen Frans Fagerlind.

Jag gillar konceptet att spela teater i restaurangmiljö. Det blir lättsamt och skapar ofta lite umgänge vid borden när man diskuterar de olika förvecklingarna. Utformningen ger också möjlighet till interaktion med sin publik, vilket jag litegrann saknade, men som säkert går att utveckla under resans gång. Spelet kommer att påverkas av publiken för dagen vilket ju är det fina med den här typen av teater.

Teater Nolby och manusförfattaren David Levi har lyckat snickra ihop en fin historia där förvecklingarna leder till ett gott slut. Till slut.

Maten är också förträfflig. Ett julbord utan onödiga överdrifter utan ett lagom traditionellt julbord där allt som bör finnas, finns med.

Ska du bara äta ett julbord i år, varför då inte välja Makeriets och få med en fin julsaga på köpet. Ett sätt att för en stund smita undan från julstress, pepparkaksbak, knäckkokning och ölbrygd och för en stund bara låta både kropp och själ få njuta en stund i glada vänners lag.

Björn Reimers
 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree