Hem » Recension, Scen » Scen: Miserabel jul med Teater Martin Mutter

Scen: Miserabel jul med Teater Martin Mutter

Miserabel jul

Teater Martin Mutter (Örebro) 12, 13, 14 december 2019.

Medverkande: Sarah Broberg, Helena Hedlund, Åsa Gustafsson, Jonas Hedlund, Robert Fransson. Musiker: Johan Alkenäs.

 

Foto: Teater Martin Mutter.

Den gamla ”Teatersporten” blir styrkan när Teater Martin Mutter fyrar av endast tre föreställningar av sällsynt vuxenteater under en helg i december.
Temat är som en julvariant av Bengt Sändhs klassiska ”Nu är den förbannade sommar´n här”, framförd som slags nummerrevy, ihophållen av en Arne Weisevärd, spelad av Jonas Hedlund. Hans lyckas med en diabolisk uppsyn och milt vansinne hålla ihop de olika delarna som rätt ofta känns lite löst framtagna.

Ensemblen har grävt i stora diktares mest svarta julskildringar. Här finns en tablå av Wilhelm Moberg och en monolog av Dan Andersson. Helena Hedlund gör en dramatisk version av ”Flickan med svaveltändstickorna” och risken är att det blir mer allvarligt gripande än lockar till skratt över den eländiga julen. En klockren träff hittar man i alla fall med Duvemålasången ”Du måste finnas” när Åsa Gustafsson dramatiskt sjunger om tomten ”Jag vore ingenstans, jag vore ingenting om du inte fanns”.

Julkalenderdebatten om den bristande tron på tomten tas påpassligt upp, men för mig är det ändå den för många år sedan beprövade ”Teatersporten” som blir den stora behållningen och föreställningens styrka. Ja, egentligen är det ENSEMBLENS styrka. Med sin mångåriga erfarenhet är den skolad i detta att improvisera över ett givet ämne. Här är det publikens nedskrivna ”värsta julminnen” som à la minute spelas upp. Men med varianten att så fort vi hör ”något som liknar en sång” så ska spelet stanna upp – och brista ut i sång. Fantastiskt roligt!

Martin Mutter vågar – och kan – spela på interaktivietetn med sin publik (uppenbarligen också när den är vuxen). Det vore roligt om teatern gjorde det här till en jultradition veckan före jul. Då skulle numren kunna slipas av ännu mer samtidigt som vi får en julteater när länsteatern sedan fler år lagt ner sin populära ”julgröt”.

__________

Martin Dyfverman

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree