Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Iiro Rantala Playing Gershwin

CD: Iiro Rantala Playing Gershwin

Iiro Rantala: Iiro Rantala Playing Gershwin (Rhapsody in Blue; Porgy and Bess Suite). (ACT Music/Naxos). Speltid: 64’45.

Iiro Rantala (piano), Antti Tikkanen (violin), The Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Jonathan Bloxham (dirigent)

Betyg:

 

För två år sedan kom Mozart, Bernstein, Lennon (ACT Music), en skiva där Iiro Rantala spelade, ja just det: Mozart, Bernstein och Lennon. Blandningen säger en del om hans bredd: en klassiskt skolad pianist med stark dragning åt jazz. Skivan dokumenterade också hans nära samarbete med Tyska kammarfilharmonin i Bremen. Att den nya skivan tillsammans med bremarna ägnas George Gershwin känns rätt självklart – liksom att den sparkar loss med Rhapsody in Blue.

Det inledande klarinettglissandot sitter där det ska – även om jag hört det med lite mer sug och raffinerat svällande ton. Musiken ligger självklart bra till för Rantala som också tar sig små friheter. Bremarna under Jonathan Bloxham försöker hänga med men kan bli lite burdusa och rytmiskt stolpiga. Det blir tydligt om man jämför med min gamla favoritinspelning där André Previn är såväl solist som dirigent (EMI, återutgiven på Warner). Här finns en oemotståndlig jazzig elegans, och Londonsymfonikerna är ett med Previn och synkoperna och de rytmiska dragningarna som ger musiken liv.

Rapsodin följs av en svit ur operan Porgy and Bess, arrangerad av självaste Jascha Heifetz men orkestrerad av Oliver Groenewald. Det är snyggt men lite utslätat, saknar originalets bett och skönhet.

Därmed lämnar vi Gershwin för att få oss till livs fem kortare stycken av Rantala själv. Det rör sig närmast om vad engelsmännen kallar ”light music”: underhållande och välgjort och inte alltför engagerande. Men ”hard score” har ett härligt rytmiskt driv.

Så sammantaget når det nya albumet inte upp till det förra med Rantala och Bremenorkestern. Och är det så att man vill ha Iiro Rantala i absolut toppklass, ja då är det solo- och Lennonalbumet My Working Class Hero som gäller!

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree