Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Complete Violin Sonatas av Grażyna Bacewicz

CD: Complete Violin Sonatas av Grażyna Bacewicz

Grażyna Bacewicz: Complete Violin Sonatas (Muso/Naxos). 2 cd. Speltid: 54’04 + 71’15.
Annabelle Berthomé-Reynolds (violin), Ivan Donchev (piano)

Betyg:

Först de goda nyheterna. På en dubbel-cd får vi Grażyna Bacewicz’ samtliga fem sonater för violin och piano, de två sonaterna för soloviolin och partitan för violin och piano. Det är ju hur glädjande som helst, kan man tycka. Musiken spänner över sjutton år, 1941–1958, och bekräftar ytterligare Bacewicz ställning som en av Polens främsta tonsättare. Det är inte så konstigt att skivbolagen, inte minst Chandos, allt mer intresserar sig för henne. Att violinen var hennes eget instrument – och hon själv en lysande violinist – är inte svårt att förstå när man hör verken på denna dubbel-cd. Över huvud taget dominerar stråkmusiken hennes verklista. Om man nu prompt ska jämföra henne med någon annan ligger nog Bartók närmast till hands.

Inspelningen med Joanna Kurkowicz och Gloria Chien (Chandos)

Så till de mindre goda nyheterna. Och de gäller den aktuella inspelningen med den franska violinisten Annabelle Berthomé-Reynolds och pianisten Ivan Donchev. Jag får direkt lite svårt för Berthomé-Reynolds riviga ton och tänker att dessa verk måste kunna presenteras bättre. Och det kan de – inte minst av Joanna Kurkowicz och Gloria Chien (Chandos) som spelat in den andra solosonaten, violinsonaterna 4 och 5 samt partitan. Här får musiken ett annat liv, och Kurkowicz’ tonbildning är klart mer njutbar. Även inspelningskvaliteten är bättre. Så det är bara att hoppas att Kurkowicz också tar sig an de resterande sonaterna. Men vill man ha alla på en gång (utom solosonaterna) så är Ewa Kupiec (Hänssler) ett bra alternativ.

Och om man nu inte redan upptäckt Grażyna Bacewicz, var ska man börja? Joanna Kurkowicz’ inspelningar av hennes violinkonserter är säkra kort (Chandos) liksom stråkkvartetterna med Silesian String Quartet (Chandos) eller Lutosławskikvartetten (Naxos). Det gäller även pianokvintetterna och andra pianosonaten med Krystian Zimerman (DG).

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree