Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Young Dreams med Iris Bergcrantz

CD: Young Dreams med Iris Bergcrantz

Iris Bergcrantz: Young Dreams (Vanguard Music Boulevard). Speltid: 37’13.

Iris Bergcrantz (sång), Calle Brickman/Anna-Lena Laurin (piano), Anders Fjeldsted (bas), Andreas Svendsen/Andreas Fryland/Johan Kolsut (trummor), Anders Bergcrantz (trumpet), KVARTS String Quartet/Vindla String Quartet, Norrlandsoperan Symphony Orchestra

Betyg:

Iris Bergcrantz är lika hemma inom jazz och visa som folklig sång, ofta som ensam vokalist, men även som medlem av vokalkvartetten Åkervinda. På senaste albumet, Young Dreams, finns inslag av alla tre genrerna. Fem låtar har hon skrivit själv och två är folkliga, där ”Vi sålde våra hemman” är bekant inte minst från Jan Johanssons Jazz på svenska. Där kallas den ”Emigrantvisa”, men det är sannerligen ingen lyckosam utvandring som texten skildrar. Allt är elände och fasa, och visan kan närmast ses som en varning till alla svenskar som drömmer om att ta sig till det förlovade landet på andra sidan havet.

http://www.vanguardmusicboulevard.com/portfolio/iris-bergcrantz/

Och så har vi vad jag personligen ser som albumets höjdpunkt, nämligen Olle Adolphsons ”Nu har jag fått den jag vill ha”. Bergcrantz gör en lågmäld och känslig tolkning som fångar såväl det vemodigt kärleksfulla som det kärleksfullt vemodiga på ett underbart vackert och berörande sätt. Hon får oss verkligen att höra den välbekanta visan på nytt.

Piano, bas och trummor återkommer på flera av bidragen, men kompletteras ibland effektfullt av trumpet och stråkkvartett. På den sista låten, en tonsättning av Karin Boyes ”Hur kan jag säga?”, medverkar till och med en symfoniorkester. Men den hanteras med stor klanglig finess och inte för att skapa vräkiga effekter. Här excellerar också Bergcrantz med höga, rena toner.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree