Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Americana med Grégoire Maret, Romain Collin och Bill Frisell

CD: Americana med Grégoire Maret, Romain Collin och Bill Frisell

Grégoire Maret, Romain Collin, Bill Frisell: Americana (ACT/Naxos). Speltid: 49‘43.
Grégoire Maret (munspel), Romain Collin (piano, Moog Taurus, tramporgel, effekter, Bill Frisell (elektrisk och akustisk gitarr, banjo), Clarence Penn (trummor)

Betyg:

Det räcker att se Bill Frisells namn på ett album för att göra mig nyfiken. Han är en av vår tids största gitarrister och har en omisskännligt personlig ton oavsett om han spelar jazz, blues, country, folkmusik eller avantgardistiska toner tillsammans med John Zorn. Här möter vi honom tillsammans med Grégoire Maret och Romain Collin. De senare har spelat tillsammans förr, och efter att ha lämnat Europa för USA ville de göra ett album som skulle hylla den amerikanska musikens rötter och låta som en samling instrumentala sånger. Och vem vore bättre att engagera för detta än Bill Frisell? Kanske hade de hört hans album Disfarmer och Folk songs? Hur som helst, Frisell anslöt sig till duon och bidrar också med två egna låtar; Maret och Collin svarar för fyra. Av de återstående tre kan nämnas Mark Knopflers ”Brothers in Arms”, som dessutom får inleda albumet.

Det mesta är lågmält och stillsamt, men det går aldrig i stå. Maret spelar munspel så delikat att man bara ler lyckligt – och förundras över vad man kan åstadkomma med en sån där liten munorgel. Collin svarar med ett lika känsligt pianospel, och Frisell – ja, Frisell är Frisell, och mer behöver inte sägas. Det är bara att slå sig till ro och njuta.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion. 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree