Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: You Should Have Told Me med Ellen Andersson

CD: You Should Have Told Me med Ellen Andersson

Ellen Andersson: You Should Have Told Me (Prophone Records/Naxos). Speltid: 41’15.

Ellen Andersson (sång), Joel Lyssarides (piano), Anton Forsberg (gitarr), Niklas Fernqvist (kontrabas), Johan Löfcrantz Ramsay (trummor), Peter Asplund (trumpet), Johanna Tafvelin och Nina Söderberg (violin), Jenny Augustinsson (viola), Florian Erpeling (cello)

Betyg:

Release: 6 november 2020

För fyra år sedan (oj, vad tiden går) fick Ellen Andersson ett stort genombrott med sin kvartett på I’ll be seeing you. Nu är hon tillbaka, den här gången med en lite annorlunda besättning, bland annat har ett piano och en stråkkvartett tillkommit. Den ende som är kvar är faktiskt Anton Forsberg på gitarr – och Peter Asplund som dök upp på några låtar även förra gången.

You Should Have Told Me heter det nya albumet som också inleds med just den låten. Och vilken rivstart! Joel Lyssarides sätter tonen på pianot, och sedan går Peter Asplund loss med suveräna trumpetsolon. Och när Ellen Andersson efter ett tag hamnar i scat song hänger jag med på det också, trots att jag normalt är småallergisk mot genren. Som kontrast följer Michel Legrands ballad “Once Upon a Sumertime” med stråkar och stämningsskapande cymbaler och förstås Lyssarides känsliga pianospel. I den tredje låten, ”You’ve Got a Friend in Me” är det Niklas Fernqvist på kontrabas och Johan Löfcrantz Ramsay på trummor som sätter soundet, och i ”Too Young” får Anton Forsberg glänsa på gitarr. Över huvud taget är arrangemangen av Anton Forsberg (om jag förstått rätt) påfallande snygga och varierade och härligt påhittiga, och Anderssons röst blir ett uttrycksfullt instrument bland de andra. Lyssna bara på den bluesiga ”Just Squeeze me”! Eller varför inte den drömska och lite svävande ”The Thrill is Gone”.Ja, lyssna på allihop förstås.

Vi fick alltså vänta fyra år på Ellen Anderssons återkomst på skiva. Det var det värt. Och vilket gäng hon samlat runt sig!

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2021 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree