Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor, Uncategorized » CD: Georg Gulyás plays Barrios

CD: Georg Gulyás plays Barrios

Agustín Barrios: Georg Gulyás plays Barrios (Proprius/Naxos). Speltid: 49´32.

Georg Gulyás (gitarr)

Betyg: 

Release: 29 januari 2021

Alla stora tonsättare har skrivit musik för piano. Men efter barocken är det ytterst få som ägnat gitarren någon uppmärksamhet – vilket förklarar varför så mycket av den klassiska gitarrmusiken består av transkriptioner. De som verkligen skrivit för gitarr har å andra sidan ofta inte skrivit för något annat instrument. Ofta har de själva varit gitarrister. Dit hör Agustín Barrios, född i Paraguay 1885, verksam i Argentina och Europa, död 1944 i El Salvador.

Agustín Barrios 1910

Hans verk står på varje klassisk gitarrists repertoar. Nu är det dags för Georg Gulyás, elev till såväl Per-Olof Johnson som Göran Söllscher, att ge sig i kast med dem på skiva. Han har tidigare spelat in Bachs samtliga verk för luta (på gitarr). Det är en god början för att ta sig an Barrios, som höll Bach högt – men också tog upp sydamerikanska traditioner.

Barrios musik är alltid melodisk och intagande, för att inte säga älsklig. Och det gäller även i högsta grad Gulyás tolkningar. Hans spel är påfallande mjukt med en varm och avrundad klang, vackert förmedlad av inspelningen. Han har också en teknik som gör att man slipper det gnissel som annars lätt uppstår när vänsterhandens fingrar glider längs strängarna. Det är kort sagt lätt att tycka om Georg Gulyás plays Barrios .

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree