Hem » Bokhyllan, Recension, Skönlitteratur » Bok: Thoths ring av Arthur Conan Doyle

Bok: Thoths ring av Arthur Conan Doyle

Thoths ring

Arthur Conan Doyle

Översättning: E. Hilmér (moderniserad och reviderad för denna utgåva)

Hastur förlag. 38 sidor. Har nyligen utkommit.

 

Sir Arthur Conan Doyle var läkaren som drömde om en litterär karriär och fick den också. Men inte riktigt som han tänkt sig. En viss Sherlock Holmes trängde sig på, och liksom trollgubben tvingade Sindbad Sjöfararen att gå dit han inte alltid ville tvingade Holmes sin skapare att ta en oväntad och inte alltid önskad bana. Men om han fått vandra litterärt som han önskat hade han sannolikt inte nått den odödlighet som idag häftar vid hans namn. I min ungdom läste jag visserligen några muntra historiska romaner av honom, Brigadgeneralens bravader och Napoleons husar, men hur många skulle associera de titlarna med Conan Doyle?

Att skaparen av den superrationelle Holmes själv var hängivet intresserad av esoteriska ämnen kan måhända framstå som förvånande. Men i själva verket var Doyle i takt med tiden – även om alla inte var så lättlurade att de gick på kusinerna Frances Griffiths och Elsie Wrights fejkade fotografier av älvor, ”the Cottingley fairies”, eller envist hävdade att utbrytarkungen Harry Houdini besatt övernaturliga krafter trots att han själv envetet förnekade detta.

Arthur Conan Doyle, fotograferad av Herbert Rose Barraud år 1893, tre år efter att ”The Ring of Thoth” publicerats i The Cornhill Magazine.

Doyles intresse för det esoteriska tog sig skönlitterärt uttryck i diverse historier, däribland Thoths ring som förlaget Hastur nu ger ut i en specialupplaga för sin trogna läsekrets.

Inom de esoteriska lärorna tilldrog sig det gamla Egypten stort intresse som säte för uråldrig andlig visdom med guden Osiris i centrum. Doyles novell knyter an till dessa föreställningar, men den ingår också i den tradition där människans vilja att leka Gud straffar sig. Berättelsen hade också kunnat heta ”En natt på Louvren”, för det som skildras är egyptologen John Vansittart Smiths sällsamma upplevelser när han råkar somna i ett forskarrum på museet och vaknar upp först efter stängningsdags. Alla har gått hem, även den mystiske vaktmästaren med de egyptiska dragen. Så där sitter Vansittart Smith alldeles ensam bland mumier och papyrusrullar. Eller?

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree