Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Cloudland med Lars Danielsson Liberetto

CD: Cloudland med Lars Danielsson Liberetto

Lars Danielsson Liberetto: Cloudland (ACT Music/Naxos). Speltid: 48’11.

Lars Danielsson (kontrabas, cello), Grégory Privat (piano), John Parricelli (gitarrer), Magnus Öström (trummor, slagverk), Arve Henriksen (trumpet), Kinan Azmeh (klarinett)

Betyg:

Cloudland är det fjärde albumet med Lars Danielsson Liberetto och grundbesättningen är densamma som på det förra: Lars Danielsson (kontrabas och cello), Grégory Privat (piano), John Parricelli (gitarrer) och Magnus Öström (trummor och slagverk). Men på en del nummer sällar sig Arve Henriksen (trumpet), Kinan Azmeh (klarinett) till kvartetten. Albumet börjar suggestivt med Danielssons cellosolo i ”Vildmark”, ett kort stycke med drag av renässansmusik, medan ”Cloudland” låter som om Danielsson komponerat låten direkt för Henriksen – som sedan bidrar till att ”Tango magnifique” blir ett av albumets snyggaste spår med drag av sofistikerad italiensk filmmusik.

Liksom på tidigare Liberetto-album spänner musiken över ett brett spektrum med influenser från olika genrer och delar av världen. Här finns nordiska och mer ”orientaliska” tongångar, liksom folk-, konst och populärmusikaliska. Klangbilden är rikt varierad. Till det mjukt rofyllda bidrar inte minst John Parricellis gitarr medan Öströms trumspel kan skapa ett härligt driv. Men här finns också en del överraskande och spännande, och roliga, ljudeffekter från Danielssons cello. Det här är skön och solvarm europeisk jazz som alltid utgår från en sångbar och ofta medryckande melodi.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree