Hem » Kulturbloggen » Bengan Jansson äntligen fått sitt KaRAMELodiktstipendium

Bengan Jansson äntligen fått sitt KaRAMELodiktstipendium

Foto: Emrik_Janson (http://benganjanson.com/)

Att tilldelas KaRAMELodiktstipendiet är naturligtvis en stor ära och ger inte bara mottagaren ett diplom och en strut karameller utan även en summa pengar som minsann gör hen ”ekonomiskt oberoende för resten av da’n”.

Som man kan ana av det vitsigt ordvrickande namnet instiftades stipendiet av Povel Ramel. Det har delats ut sedan 1982, men förra året fick ceremonin förstås ställas in på grund av corona. Men nu äntligen har 2020 års stipendiat Bengan Jansson kunnat krönas och få sina kronor och karameller och kanske kramar.

Och varför får han denna utmärkelse? Ska vi tro juryn, och den borde ju veta, är anledningen denna: För att han som en av Sveriges virtuoser på sitt dragspel i decennier givit oss ett fröjdefullt musikanteri, med en lekfullhet och precision det sannerligen svänger om!
En allroundartist med en anrik musikproduktion!
 Just listen and watch! – På Bälg-lirets Top-Notch!

Bengan Janson, mottagare av 2020 års KaRAMELodiktstipendium gratuleras av Anders Lundquist, Lotta Ramel och Mikael Ramel.

Mottagaren valde att citera mäster Povel själv som en gång skrivit till honom: ”Jag känner mig som en urdrucken Dry Martini: Skakad, Rörd och Tagen!”

Bengan Jansson har genom åren spelat med de flesta. Räknar man upp ett antal namn så anar man också hans bredd och att han är en sån där som rör sig fritt över genrerna: Kalle Moraeus, Sven-Bertil Taube, Björn Ståbi, Loa Falkman, Björn Skifs, Dogge Doggelito, Claes Janson, Anne-Sofie von Otter, Jan Lundgren, Totta Näslund … Och så har han dykt upp tillsammans med Kristina Lugn, Allan Edwall, Ulla Skoog, Tomas von Brömssen … och en rad till. Av de nämnda är för övrigt fyra tidigare KaRAMELodiktstipendiater (Kalle Moraeus, Ulla Skoog, Tomas von Brömssen och Kristina Lugn).

Priset delades ut i Galärparken i Stockholm, men det ska nog inte uppfattas symboliskt. Musiken tycks vara mer fröjd än slavgöra för Bengan Jansson.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree