Hem » Bokhyllan, Recension, Skönlitteratur » Biografi: Vår ljusaste tragiker

Biografi: Vår ljusaste tragiker

Vår ljusaste tragiker – Göran Tunströms textvärld

Birgitta Holm

Ellerströms förlag. 213 sid. Utkommen

 

”För den som orkar äga nyfikenhet, är världen ett ständigt växande erfarenhetsfält”. Citatet härrör från Göran Tunströms succéroman Juloratoriet som kom ut 1983. Han hade då redan många verk bakom sig som blivit väl mottagna. Själv läste jag den på 80-talet, men efter att ha läst Birgitta Holms biografi över Tunström: Vår ljusaste tragiker– Göran Tunströms textvärld (Ellerströms förlag), blev jag inspirerad till omläsning. Ett steg som jag inte ångrar. Jag rekommenderar andra, som för länge sedan läste Tunström, till återläsning av hans verk. Som ju blev många – romaner, diktsamlingar, dramatik, essäer och artiklar.

I biografin får vi veta mycket. Birgitta Holms framställning visar hennes imponerande kunskaper och kunnighet och ett stort engagemang i mödan att forska, beskriva och tolka. Hon presenterar och analyserar djupare några av hans mest betydelsefulla verk såsom Juloratoriet, Tjuven, Ökenvandringen men skriver också om författarlivets liv och levnad över tid, avbrott i skrivandet och hans reflektioner yrke och roll som författare.

För den som orkar äga nyfikenhet, är världen ett ständigt växande erfarenhetsfält, säger Sidner, en av flera karaktärer bland Tranströms många gestalter med ursprung i Sunne. I den långa listan över hans skrifter framgår att han var en av dem som orkat, trots den oavslutade författargärningen.

Sunne var ju Tunströms födelseort där han bodde och levde sin tidiga ungdom. Där hämtade han inspiration till berättandet inspirerad inte minst av Selma Lagerlöf som ibland dyker upp i hans texter. Holm påpekar att berättandet som hämtas från författares djupa förankring i den egna hemtrakten tillhör den Värmländska diktartraditionen med namn som Fröding och Selma Lagerlöf. Selma som person förekommer i Tunströms romaner och 1978 fick han uppdraget att skriva avsnittet om henne i Författarnas Litteraturhistoria. Birgitta Holm framhäver i biografin Selmas grundläggande betydelse för författaren men nämner också andra inspiratörer av vikt för Tunström.

Bokens näst sista kapitel handlar om det ofullbordade verket Försök med ett århundrande. Lena Cronqvist hade hittat tre mappar som innehöll manuskriptet. Birgitta Holm fick uppdrag av Bonniers att bearbeta materialet. Den fullbordade boken redigerades av Lena Cronqvist som var Tunströms samtalspartner under det krävande arbetets gång.

I boken hänvisar Cronqvist till sist värdet att ta tillvara andra forskares röster, vilka hon hänvisat till under resans gång. Synsättet är viktigt och ”anstår en humanist” säger hon i en kritisk kommentar om forskare ”som ignorerar vad tidigare uttolkare sagt”.

Boken om ”Vår ljusaste tragiker”, som är resultatet av ett omsorgsfullt forskningsarbete, utgör ett äventyr med många intressanta avsnitt och detaljer. Den är skriven på ett levande och engagerat språk läsbar för många med intresse inte bara för litteratur utan också för författarskapet innebörder.

Marianne Freyne-Lindhagen

 

 

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree