Hem » Recension, Reportage, Scen » Nostalgikväll på Svampen med Nynningen

Nostalgikväll på Svampen med Nynningen

NYNNINGEN
Svampen Örebro, 58 meter upp
Tomas Forsell, gitarr och sång
Bengan Blomgren, gitarr
Nikke Ström, bas
Pontus Torstensson, trummor
Thomas Jäderlund, altsax och sång
Frida Thurfjell, tenorsax och sång
Niclas Rydh, trombon

Äntligen! Det är ordet för dagen, både bland musikanter och publik. Under lång tid har vi som älskar levande musik fått stå tillbaka för en pandemi som snabbt slog till och lade sig som en tung våt filt över allt vad levande kultur heter.

Nu anar vi ett ljus i tunneln och det var med ett stort leende på läpparna som jag tog hissen 58 meter upp till Svampens Skybar för att få uppleva en nostalgisk kick tillsammans med ett 40-tal likasinnade samt givetvis Nynningen. Ett kärt återseende.

Tomas Forsell

Nynningen för mig är en röst från 70-talet. En tid då vi var många som trodde på ett annat samhälle och där musiken spelade stor roll för att förmedla budskapen. Nynningen med Tomas Forsell och Bertil Goldberg som grundare och låtskrivare är ett av de band som betytt väldigt mycket. Deras andra platta, “För full hals” med den ryske poeten Majakovskijs översatta texter är ett mästerverk. 

Nynningen startade för 50 år sedan och höll på i knappt tio år fram till 1980. Bortsett från en kort återförening 1996 så uppstod bandet igen 2016 då man samlade ihop sig för att medverka vid en stödgala för ensamkommande flyktingbarn. Musikkrogen Pustervik fick nys om detta och engagerade Nynningen för en spelning. Det blev fullkomlig succé vilket gav Tomas Forsell och övriga blodad tand. Nytt material togs fram, bland annat tonsatte Tomas Forsell några dikter av Göteborgsprofilen Kent Andersson. Det blev en hel del gig innan pandemin slog till och lamslog allt vad levande kultur heter. Först nu har det blivit möjligt att under kontrollerade former ändå få till möten mellan musik och publik.
Av de gamla medlemmarna i Nynningen finns förutom sångaren, låtskrivaren och gitarristen Tomas Forsell också Nikke Ström på bas och Bengan Blomgren på gitarr, tre stycken levande legender inom svenskt och framförallt göteborgskt musikliv. 

På Svampen, 58 meter upp fick vi en skön dos av både 70-talet och nutid. Det märktes att spelglädjen fanns där. Ett gig dagen innan, annars en låg och ofrivillig tid i träda sedan de slutförde den nya plattan i studio. 

Nikke Ström

Låtvalet var, som sagt, både från plattan “För full hals” från 1973 och den nya “Allting börjar klarna”. Inledde gjorde “Vilddjurets sång”, djurens protest mot mänsklighetens misslyckanden, följd av Kent Anderssons tänkvärda dikt “Vingen”. Några av de övriga låtarna var “Kapten Mesterton”, mannen som beordrade eld mot demonstranterna i Ådalen år 1931, samt den instrumentella “Balladernas konst, i mina öron ett mästerverk som till och med Frank Zappa skulle gillat och godkänt och med en fantastiskt insats av Thomas Jäderlund på sin altsax. Avslutningen kom från plattan “För full hals”. “Neva” och sist men inte minst titellåten “För full hals”.
Som extranummer en hyllning till nyligen bortgångne Peps Persson och hans dänga “Falsk matematik”. Märkligt att höra den låten på en dialekt som inte var skånska.

Efter ett långt uppehåll var spelglädjen på topp, visst hackade det till några gånger, men å andra sidan är dessa låtar inga med tre ackord eller en bluestolva att luta sig mot. Blåset är oerhört tungt, Bengan Blomgren som vanligt lysande och Nikke Ströms bas ger ett skönt gung och en viktig ryggrad tillsammans med Pontus Torstenssons trummor.
Annars är det givetvis Tomas Forsell och hans låtar som bär helheten. Giget på Svampen var en magisk upplevelse under en lika magisk sommarkväll. Nynningen är tillbaka, texterna lika viktiga och träffande som när det begav sig. I publiken finns vi nostalgiker, men också en yngre publik som tagit Nynningens musik och texter till sig.  

De kommer säkert tillbaka, var så säkra. Innan dess har Svampen under rubriken “58 meter upp” ett antal ytterligare konserter under resten av sommaren. Bra musik, mysigt och intimt.


Björn Reimers
frilansjournalist och musikrecensent

  

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2021 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree