Hem » Recension, Scen » Oddjob bjöd på magi

Oddjob bjöd på magi

Restaurang Udden – Karlskoga folkhögskola

Oddjob
Daniel Karlsson, klaviatur
Peter Forss, bas
Lars Skoglund, trummor
Goran Kajfes, trumpet
Per “Ruskträsk” Johansson, saxofoner, basklarinett

Sakta smyger en suggestiv rytm sig på. Trummor och slagverk av olika slag samt bas blandas med en stigande melodistämma på trumpet och basklarinett. Sakta växer det fram magiska harmonier som till slut exploderar innan det återgår i en harmonisk slummer. Så kan man kanske sammanfatta inledningen på jazz- och funkgruppen Oddjobs konsert på restaurang Udden i Karlskoga. Låten heter Feather and Bells och finns på bandets senaste platta Kong. 

Flera av låtarna denna kväll kommer annars från plattan som de kallat Folk. Musikaliska rötter framgrävda ur Svenskt visarkiv. Musik byggd på gamla folklåtar som omvandlats till Oddjobska harmonier och tolkningar. Man har till och med samplat in dalkullornas kulningar och näverlurar för att skapa en jordnära kontakt med en svunnen verklighet. Och visst kunde vi se kulande kullor i vackra dräkter, mjölkstinna kor och vida vidder fara förbi.

Jag skulle säga att Oddjob är en unik sammansättning av magiska hantverkare som har yxat ut en helt egen musikstil. Man skapar ett sammansvetsat gung som leder oss genom låten utan att enbart hänga upp det på långa improviserade solopartier även om det också finns med i kompotten. Det ligger hela tiden en rytmvägg skapad av bas, trummor och olika slagverk som blir väldigt viktig för helheten. Därtill kryddar Per “Ruskträsk”, Goran Kajfes och Daniel Karlsson upp grytan med ekvilibristiska skapelser på sina respektive instrument till en magisk anrättning. 

Per berättar om bandets möte med en äkta fransk druid i samband med låten “I druidens flaska” som inledde andra set. En lite smått förvirrad historia från en frankrikevistelse som inkluderade några droppar absint. 

Oddjobb har under åren skapat flera temaplattor. Bland annat har de på en av dem tolkat Weather Report. Därifrån gav de Scarlet Woman. Vi fick även ett litet smakprov från deras barnprojekt Jazzo där bandet spelar jazzmusik för barn och ungdomar och som också renderat en Grammis. Till projektet finns en exklusiv bok illustrerad av Ben Javens.

Lekfulla rytmer i ett extranummer avslutade konserten i Karlskoga. Detta på dagen, den 29 september när samtliga restriktioner till slut släpptes vilket gör att musikanter och publik återigen kan mötas fysiskt. Karlskoga konsertföreningar har ytterligare några jazzkonserter inplanerade. Nästa gång kommer Amanda Ginsburg till samma scen i Karlskoga.    

Björn Reimers
frilansjournalist och musikrecensent

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2021 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree