Hem » Recension, Reportage, Scen » Äntligen fick Johnny Viktorsson och hans vänner genomföra sitt releaseparty.

Äntligen fick Johnny Viktorsson och hans vänner genomföra sitt releaseparty.

 

Gamla Pumphuset i Karlskoga
J`s Bluesmates
Johnny Viktorsson, gitarr och sång
PG Gustavsson, gitarr, munspel och sång
Mats Strömberg, klaviatur och trumpet
Lena “Våfflan” Strömberg, saxofon
Jesper Halling, bas
Kenth Olsson, trummor

På den lilla scenen eller kanske mer i den lilla skrubben på Gamla Pumphuset i Karlskoga fick så äntligen bluesmannen, Degerfors egen BB King, Johnny Viktorsson, tillsammans med bandet J`s Bluesmates presentera och släppa sin senaste platta Fall Sessions och samtidigt få hänga på sig sin röda Gibson och lira inför en levande publik.

Tillsammans med en hängiven publik fanns så mycket blues bland musikanterna i lokalen att man får tänka sig trätrottoarerna i New Orleans för att matcha de blå tonernas erfarenhet. För Johnny Viktorsson började det 1969 i det numera kultförklarade bandet Reality Blues Band där bland andra den levande legenden Nikke Ström ingick. Sedan dess har mycket vatten runnit under broarna, men Johnny har hela tiden varit bluesmusiken trogen. 

För några år sedan var det meningen att Johnny Viktorssons dåvarande band, Johnny & Friends, skulle in i studion för en ny platta. Man hann med att sätta ett fåtal låtar innan basisten och Johnny Viktorssons vän sedan många år, Larsa Källström, mycket plötsligt och totalt oväntat avled. Det kom som en chock för många, inte minst för Johnny själv. Så beslutet var självklart, inspelningen bordlades. Det blev helt enkelt inga fler låtar inspelade utan Larsa. Till slut blev det dock en EP med de fyra låtarna som blivit bandade samt ett par minnesgig, bland annat på samma scen i Gamla Pumphuset som denna kväll, där Larsa representerades av sin röda Fender i framkant på scenen. Därefter lades Johnny & Friends i malpåse. Det kändes inte som vi kunde ta detta vidare utan Larsa, säger Johnny.

Men, med 50 år av blues i blodomloppet kunde Johnny givetvis inte hålla sig borta från musik och låtskriveri särskilt länge. Det blev lite nya “hoptotningar” som han själv väljer att kalla det och tillsammans med både gamla och nya vänner, nu under namnet J´s Bluesmates, bar det av in i studion igen. Tio nyskrivna låtar och ett par bonusspår skulle nu vädras av ute på de lokala scenerna, men då drogs rullgardinen ner ytterligare en gång. Nu under namnet Coronapandemin. 

Så, det var under parollen “äntligen” som bandet till slut kunde verkställa det första av två planerade releasegig nu i helgen och spelglädjen saknades absolut inte. 

Giget var uppdelat i två set, varav det första innehöll plattans tio låtar. Låtarna Innehåller både genuin blues men också glädje och eftertänksamhet. Johnny skriver sina texter utifrån livet och egna värderingar. Både själsliga och politiska. Sådant som lyser igenom i låtar som Fake News och Slow Down. Vi får också vara med på en kräftskiva samt ta del av Johnnys personliga respekt för hundar. Något sorts bokslut är det dock inte fråga om, säger Johnny, trots låtar som Times Passin´By, Life´s Lottery och Memory Lane.

Det är, som sagt, rutinerade musikanter med de blå tonerna ringlande i samtligas blodomlopp som backar upp Johnnys tankar och funderingar. Han har släppt över sången på några låtar till PG Gustavsson, Filipstadsbandets Blueass Bluesbands gamla frontfigur sedan väldigt många år tillbaka. Från Johnny & Friends finns syskonparet Mats och ”Våfflan” Strömberg också med i den här sättningen där de på alla sätt förgyller helheten med sina blåsinstrument. Bara Mats smått surrealistiska trumpetsolon är värda entrépengen. Som den ack så viktiga ryggraden finns Jesper Hallings och Kenth Olssons bas respektive trummor. 

Andra set bestod i huvudsak av det som Johnny valde att kalla “gammal skåpmat”. Bland andra Alberts Kings “Born Under a Bad Sign” med en av mina absolut bästa bluestexter med inledningen Born under a bad sign, Been down since I begin to crawl, If it wasn’t for bad luck, You know I wouldn’t have no luck at all”. Bättre kan inte blues beskrivas.

Om du nu missade denna kväll så är skadan inte så stor. Du får en ny chans den 23 oktober i Örebro på Royal Arms. 

Björn Reimers
frilansjournalist och musikrecensent.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree