Hem » Konserter, Recension, Scen » Högsta poäng när Ulf Wadenbrandt och Karlskoga Symfoniorkester gav konserten High Score.

Högsta poäng när Ulf Wadenbrandt och Karlskoga Symfoniorkester gav konserten High Score.

Visst fanns det ett uppdämt behov av att få uppleva levande musik igen. Trots att folkhälsomyndigheten lättat på alla restriktioner valde Karlskoga konsertförening att bara utnyttja varannan plats i Bregårdsskolans Aula. Å andra sidan fick publiken två möjligheter då man valde att ge två konserter med ett par timmars mellanrum på temat spel- och filmmusik under rubriken High Score.

Det blir alltid magiskt när Ulf Wadenbrandt håller i taktpinnen. Han har den där förmågan att inte bara elda på orkestern utan får också med sig publiken. Det sker en form av utbildning i mellansnacken. Just denna konsert tror jag hade två olika ingångar. För den äldre publiken fick de en första kontakt med den musik som ungdomarna får via sina spelkonsoller samtidigt som många unga kanske fick sin första inblick i levande klassisk musik från scenen. Allt medan Ulf Wadenbrandt upplyste och just utbildade publiken. 

Ulf berättade att han spelat med full orkester på ett DreamHack där mängder av ungdomar samlas för att nätverka och spela tillsammans och att musiken där till och med framkallade tårar.

Återigen, från hjärtat, berömde han Karlskoga symfoniorkester samt ungdomsorkestern Pearl Street Band och den fina återväxt som finns just här med kulturskolor i både Karlskoga och Degerfors. 

Musiken som framfördes var alltså olika teman från spel och filmer. Allt från Super Mario, via Zelda, Angry Bird, Tetris och Battlefield till filmmusik från Game of Thrones, Pirates of the Caribbean, The Magic Seven och inte minst Beatles Yellow Submarine.

Som sagt, när Ulf Wadenbrandt står framför orkestern skapas en enorm energi som man nästa kan ta på. Det är så fint att se musikanterna på scen, le och skratta samtidigt som koncentrationen är på högsta nivå. Vid ett par tillfällen improviserade Ulf fram repriser från några framföranden, bara för att förtydliga uppbyggnad och de olika instrumentens betydelse för helheten. Något om orkestern inte var beredda på, men som de fixade utan problem. Bara att stå upp och lira utan noterna är en tillräcklig utmaning. För det ska sägas, det är inte alls någon enkel musik, samtliga i orkestern har lagt ner mycket tid och det sitter som en smeck. De gör det verkligt bra.

Sammanfattningsvis så måste konstateras att, vi som inte befinner oss i spelvärlden, fick en fin inblick i vilken fantastisk musik som skapats till alla olika spel. Här finns dramatik, poesi, vacker morgonstämning och jazziga effekter inbakat. Rent magiskt emellanåt. En extra kick var det genom att konserten var tjusigt ljussatt. 

Med allt detta med sig så är det en bra känsla som sprider sig i bröstet vid tanken att nu är kulturen tillbaka till oss igen. För både publik och orkester var det mer än ett år sedan man kunde mötas. Fint att få göra detta tillsammans med Ulf Wadenbrandts och Karlskoga symfoniorkesters magi och energi.

Björn Reimers
frilansjournalist och kulturskribent

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree